Antena 3 CNN Externe Dezvăluiri New York Times: SUA i-au ajutat pe ucraineni să ucidă mai mulți generali ruși | Reacția Casei Albe

Dezvăluiri New York Times: SUA i-au ajutat pe ucraineni să ucidă mai mulți generali ruși | Reacția Casei Albe

Statele Unite au furnizat armatei ucrainene informații care au permis forțelor Kievului să omoare mai mulți dintre generalii ruși aflați la comanda trupelor de invazie.

Dezvăluiri New York Times: SUA i-au ajutat pe ucraineni să ucidă mai mulți generali ruși | Reacția Casei Albe
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Mai 2022   •   13:40

Cotidianul The New York Times susține că a obținut confirmări în acest sens din partea unor oficiali americani de rang înalt, la adăpostul anonimatului.

Până în prezent, armata ucraineană a anunțat că a ucis 12 generali ruși implicați în "operațiunea specială".

Sprijinul informațional al SUA pentru armata ucraineană face parte din efortul secretizat al administrației Biden de a furniza Kievului informații în timp real de pe câmpul de luptă.

Surse New York Times: "Sprijinul SUA, decisiv pe câmpul de luptă"

Acest sprijin a avut un efect decisiv asupra situației frontului, scrie publicația citată, arătând că fluxul informațional oferit Ucrainei de SUA este rar întâlnit.

Informațiile furnizate includ prognoze asupra mișcărilor efectuate de trupele rusești, pe baza unor evaluări recente referitoare la planul secret de luptă al Moscovei în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Este vorba, între altele, de furnizarea locației și a altor detalii despre cartierul general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent.

Oficialii ucraineni au combinat aceste informații geografice cu propriile lor informații - inclusiv cele provenind din comunicații interceptate care semnalau prezența în teren a unor ofițeri ruși de rang înalt - pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri.

The New York Times menționează că sursele sale au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței SUA.

De asemenea, oficialii americani nu precizat modul în care au obținut informații despre cartierul general al trupelor ruse, pentru a nu periclita metodele  de colectare.

Surse New York Times: "Nu toți generalii ruși au fost uciși cu sprijinul informațiilor SUA"

Însă agențiile de informații americane au folosit o varietate de surse, inclusiv sateliți militari și comerciali, pentru a urmări mișcările trupelor rusești, notează The New York Times.

Loviturile ucrainenilor menite să-i elimine pe comandanții ruși de rang înalt nu au fost efectuate în totalitate cu sprijin american.

Oficialii de la Washington au indicat în acest sens tirul care l-a vizat pe șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, atunci când acesta a vizitat, recent, o locație din estul Ucrainei.

Această lovitură, căreia aparent Gherasimov i-a supraviețuit, nu a fost efectuată cu sprijin american.

Casa Albă: "Afirmații înșelătoare și iresponsabile"

Însă în alte cazuri informațiile serviciilor din SUA au fost de importanță critică, au recunoscut oficialii menționați de cotidianul american.

Casa Albă a calificat, printr-un purtător de cuvânt, dezvăluirile din The New York Times drept "înșelătoare și iresponsabile", notează BBC.

Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, a indicat că SUA furnizează Ucrainei informații de pe câmpul de luptă pentru a ajuta forțele Kievului să-și apere țara și "fără intenția de a ucide generali ruși".

Foto: Șeful Statului Major General al armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov (stânga), și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu (dreapta)

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close