
Noi atacuri ruseşti au avut loc pe teritoriul Ucrainei în dimineaţa zilei de joi. Doi oameni au fost ucişi, iar alţi 11 sunt răniţi după bombardamentul care s-a produs asupra oraşului Poltava, aflat în centrul ţării. În Odesa, oficialii au anunţat că au fost rănite 15 persoane, printre care se află doi copii care au fost "otrăviţi". Potrivit jurnaliştilor Sky News, aceştia din urmă s-au intoxicat din cauza produselor de combustie şi au ajuns de urgenţă pe mâinile medicilor. Între timp, Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina şi SUA discută în continuare despre ajutorul american pentru apărare.
2 morţi şi zeci de răniţi în urma celor mai recente atacuri ruseşti în Ucraina
Un bombardament rusesc asupra orașului Poltava a provocat moartea a doi oameni şi rănirea a altor 11 , au declarat oficiali locali și militari, conform publicaţiei The Kyiv Independent. Atacul, care a avut loc în dimineaţa acestei zile, în jurul orei locale 09:00, a declanșat incendii și a deteriorat infrastructura civilă, a declarat guvernatorul Volodymyr Kohut și Forțele Terestre ale Ucrainei.
Potrivit informaţiilor oficialilor din cadrul Forțelor Terestre ale Ucrainei, unul dintre atacuri a provocat un incendiu la biroul de recrutare din Poltava, o unitate militară locală. Un atac separat în apropierea biroului de recrutare din Poltava a incendiat o proprietate rezidențială privată, au spus autoritățile.
Cinsprezece persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de șapte ani și o fată de nouă ani, în urma unui atac rusesc nocturn asupra orașului-port Odesa, au anunțat autoritățile ucrainene, a relatat publicaţia Sky News.
Un bloc de locuințe cu mai multe etaje și alte infrastructuri civile au fost avariate, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper. Șase apartamente au fost complet distruse, iar alte 36 au fost parțial afectate.
"Copiii, care au fost intoxicați cu produse de combustie, au fost internați în spital", a precizat Oleh Kiper. Ceilalți trei răniți, toți adulți, au primit îngrijiri medicale la fața locului.
Serviciile de urgență de stat din Ucraina au publicat fotografii în care salvatorii transportă copii în întuneric dintr-un bloc de locuințe în flăcări, iar pompierii luptă cu incendiul, care a fost ulterior stins.
Forțele aeriene ale țării au anunțat că Rusia a lansat în noaptea precedentă 52 de drone asupra țării, dintre care 40 au fost doborâte sau deturnate folosind războiul electronic.
Volodimir Zelenski: Ucraina şi SUA discută în continuare despre ajutorul american pentru apărare
Ucraina şi Statele Unite continuă negocierile privind ajutorul american pentru apărarea ucraineană, după ce Pentagonul a anunţat că sistează livrarea anumitor arme despre care se stabilise deja să fie trimise, a comunicat miercuri Kievul, conform dpa, potrivit Agerpres.
În mesajul său video de seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că cele două ţări lucrează la toate detaliile privind sprijinul la nivel operaţional, inclusiv pentru apărarea antiaeriană. "Într-un fel sau altul, trebuie să asigurăm protecţia poporului nostru", a arătat el.
Ucraina pregăteşte acorduri privind producţia de apărare şi cu Danemarca şi alte ţări. Întreruperea ajutorului american a fost pusă pe seama scăderii stocurilor de armament ale SUA.
Pe platforma X, Volodimir Zelenski a scris că, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai unor companii americane, membre ale Camerei de Comerţ a Statelor Unite, le-a spus clar acestora că Ucraina contează pe ei. "Contăm de asemenea pe vocea mediului de afaceri american în relaţiile noastre cu SUA. Apărarea noastră este comună, iar sistemele americane din Ucraina nu apără doar vieţi, ci şi firme", a adăugat preşedintele.
Liderul de la Kiev a insistat că cooperarea trebuie extinsă sistematic, de la reconstrucţie la apărare şi tehnologie, şi că este important să se colaboreze cu şi în Ucraina, să se plătească impozite, să se menţină locurile de muncă existente şi să se creeze altele noi.
Agenţia dpa încearcă să dea un răspuns la întrebarea dacă Europa poate suplini golul lăsat de SUA.
Institutul pentru Economia Mondială (IfW) din Kiel (Germania) a consemnat că ajutorul european l-a depăşit deja pe cel american: Europa a acordat Ucrainei ajutoare militare în valoare totală de 84,7 miliarde de dolari (72 de miliarde de euro), faţă de 65 de miliarde alocate de SUA, inclusiv livrările din aprilie.
Germania în special ar putea juca un rol crucial în întărirea apărării antiaeriene ucrainene. Berlinul a trimis Kievului sisteme americane Patriot din stocurile Bundeswehr (armata germană) şi sisteme Iris-T din producţia internă. Conform guvernului german, în Ucraina există acum şase astfel de sisteme, care s-au dovedit eficiente pentru protecţia oraşelor, deşi sunt proiectate pentru aplicaţii cu rază scurtă şi medie de acţiune. Tancurile antiaeriene Gepard furnizate de Germania sunt folosite împotriva dronelor, însă rachetele balistice nu pot fi deocamdată interceptate decât de Patriot.
La peste trei ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în timp ce ucrainenii reuşesc să se apere în continuare, forţele Moscovei încearcă în ultimele săptămâni să suprasolicite apărarea antiaeriană, lansând în unele nopţi atacuri cu peste 400 de rachete, inclusiv de croazieră, şi cu drone.