Antena 3 CNN Externe Atentat terorist în Ajunul Paștelui. Numeroase victime. Autoritățile intervin

Atentat terorist în Ajunul Paștelui. Numeroase victime. Autoritățile intervin

Atentat terorist în Ajunul Paștelui. Numeroase victime. Autoritățile intervin
15 Apr 2017   •   16:55

Cel puţin 70 oameni şi-au pierdut viaţa şi 128 au fost răniţi într-un atentat cu maşină-capcană comis sâmbătă la periferia oraşului Alep în apropierea unui convoi de autobuze care transportau persoanele evacuate în ajun din localităţi siriene proguvernamentale, informează Xinhua. 

Atentatul a fost comis de un atacator sinucigaş care conducea un camion-capcană folosit în mod normal pentru transportul cartofilor, relatează sursa citată. 

Potrivit OSDO, care nu furnizează un bilanţ exact, maşina-capcană a explodat la Rashidin, un cartier rebel situat la vest de Alep unde erau staţionate autobuzele care transportau 5.000 de oameni - în majoritate şiiţi - evacuaţi vineri din Foua şi Kafraya, două localităţi proregim din nord-vestul Siriei asediate de insurgenţi. 

Televiziunea de stat a imputat "grupurilor teroriste" - termen utilizat de regim pentru a-i desemna pe rebeli şi pe terorişti - responsabilitatea acestui "atac cu maşină-capcană". AFP notează că nu este deocamdată clar dacă printre morţi figurează şi rebeli care păzeau zona în care staţionau autobuzele. 

În imaginile difuzate de televiziunea de stat se putea vedea ceea ce părea a fi locul atacului imediat după explozie, cu trupuri întinse pe jos, incendii şi fuioare negre de fum. Autobuzele erau înnegrite de la explozie, cu geamurile făcute ţăndări. 

Înaintea acestui atac, mii de persoane evacuate din patru localităţi asediate, printre care şi Foua şi Kafraya, erau blocate de vineri din cauza dezacordurilor şi nu puteau să-şi continue călătoria. Vineri, peste 7.000 de persoane au fost evacuate simultan din Foua şi Kafaya (5.000 de evacuaţi) şi din localităţile Madaya şi Zabadani (2.200 de evacuaţi), care îi sprijină pe rebeli. 

Aceste evacuări, ultimele dintr-o lungă serie de la începerea războiului din Siria, acum şase ani, au început vineri în virtutea unui acord încheiat între Qatar, care susţine rebeliunea împotriva preşedintelui Bashar-Al Assad, şi Iran, aliat al regimului de la Damasc. După evacuarea lor la bordul autobuzelor, combatanţii şi civilii din Foua şi Kafraya urmau să se îndrepte, via Alep, către Damasc şi provincia Latakia (vest), fiefuri ale regimului. Simultan, şi tot prin Alep, persoanele evacuate din Madaya şi Zabadani urmau să ajungă în provincia rebelă Idlib (nord-vest). 

Dar, din cauza dezacordurilor, persoanele evacuate din Foua şi Kafraya au rămas blocate la Rashidin, în timp ce persoanele plecate din Madaya şi Zabadani încă aşteptau la Ramoussa, sector proregim situat la vest de Alep. 

Potrivit Xinhua, printre cei evacuaţi din Kafraya şi Foa domneşte groaza. Un martor ocular dintre persoanele care aşteptau la Rashidin a povestit că trei persoane bolnave au murit în timp ce aşteptau ca autobuzul lor să plece şi că o femeie a născut în interiorul unui autobuz. Oamenii au stat cel puţin 24 de ore fără hrană şi fără apă. Potrivit DPA, echipe ale Semilunii Roşii au început să distribuie conserve şi apă după aproape 31 de ore de când autobuzele şi-au început călătoria.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: atentat Siria
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close