Antena 3 CNN Externe O nouă seară de manifestaţii în Turcia. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi

O nouă seară de manifestaţii în Turcia. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi

O nouă seară de manifestaţii în Turcia. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi
Sursa foto: Foto: ibtimes.co.uk
de M.Z.    |    13 Sep 2013   •   08:19

Poliţia turcă a intervenit din nou joi seară la Istanbul, cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, pentru a împrăştia mii de persoane care manifestau pentru a denunţa moartea unui tânăr protestatar luni, scrie AFP, potrivit Agerpres. Mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi. 

 
Pentru a doua seară consecutiv, s-au înregistrat incidente între forţele de ordine şi peste 2000 de persoane în cartierul Kadikoy, un cartier considerat ca fief al opoziţiei. 
 
Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi a tras cu bile de plastic pentru a-i împiedica pe manifestanţi să se apropie de sediul local al Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP). Incidentele au durat mai multe ore. 
 
Ciocniri similare au avut loc miercuri seară tot în cartierul Kadikoy, iar marţi seară în jurul emblematicei pieţe Taksim din Istanbul. 
 
Incidente între poliţie şi manifestanţi au mai avut loc joi seară la în capitala ţării, Ankara, şi la Antakya, în sudul ţării, unde Ahmet Atakan, un tânăr de 22 ani, a fost ucis luni seara în timpul ciocnirilor cu poliţia. 
 
Familia sa susţine că băiatul a fost ucis de un proiectil tras de poliţie, în timp ce ministrul turc de interne, Muammer Guler, a respins miercuri orice responsabilitate a forţelor de ordine. 
 
Acest deces a condus la o avalanşă de proteste în toată Turcia, provocând temeri în legătură cu o posibilă reluare a protestelor antiguvernamentale fără precedent care au afectat ţara în iunie. 
 
Cu şase luni înainte de alegerile municipale, premierul islamist-conservator, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat joi principalul partid din opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), că se află la originea acestei reizbucniri a agitaţiilor. 
 

×
Subiecte în articol: turcia proteste proteste turcia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close