
Un post de radio din Australia se află în mijlocul unui scandal după ce a folosit, în secret, o prezentatoare generată de Inteligența Artificială (AI) timp de șase luni, fără a menţiona acest lucru.
Postul CADA de la Australian Radio Network, care se difuzează în Sydney și în aplicația iHeartRadio, a creat o prezentatoare numită "Thy", folosind un software de inteligență artificială dezvoltat de firma de clonare a vocii ElevenLabs, au relatat jurnaliştii de la The Independent.
Gazda creată cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI) a prezentat muzică timp de patru ore pe zi, de luni până vineri, în cadrul emisiunii "Workdays with Thy". Nici în materialele promoţionale ale postului de radio din Australia, nici pe site-ul lor oficial nu a fost dezvăluit faptul că Thy nu era o persoană reală.
Secretul oficialilor de la postul de radio CADA s-a aflat după ce scriitoarea Stephanie Coombes a scris pe blogul ei un articol în care se întreba dacă Thy este sau nu o persoană reală.
"Care este numele de familie al lui Thy? Cine este ea? De unde a venit? Nu există o biografie sau informații suplimentare despre femeia care presupus prezintă această emisiune (n.r.: Workdays with Thy)", a notat scriitoarea din Sydney într-un articol publicat pe blogul său la începutul lui aprilie.
Analiza audio a clipurilor vocale a arătat că prezentatoarea avea același sunet atunci când rostea cuvintele "old school" în diferite ediţii ale emisiunii.
Coordonatorul proiectului ARN, Fayed Tohme, a recunoscut ulterior utilizarea Inteligenței Artificiale pentru a crea vocea lui Thy. El a scris într-o postare de pe LinkedIn, pe care mai apoi a șters-o, că Thy "sună real" și are fani adevărați, chiar dacă nu este o persoană reală.
"Fără microfon, fără studio, doar cod și vibrații. Un experiment realizat de ARN și ElevenLabs care depășește limitele a ceea ce înseamnă, de fapt, «radio live»", a precizat Fayed Tohme în postarea, care a fost împărtășită de Mediaweek.
"Ei ar fi trebuit să fie direcţi și cinstiți, să dezvăluie că prezentatoarea radio era generată de AI", a declarat Teresa Lim, vicepreședinte al Asociației Australiane a Actorilor de Voce, potrivit sursei citate.
Un oficial ARN a transmis într-o declarație că "explorează modul în care noua tehnologie poate susține conținut grozav" și își îmbunătățește producția.
În prezent, nu există reguli împotriva utilizării AI în conținutul difuzat, potrivit Autorității Australiane pentru Comunicații și Media. Cu toate acestea, postul CADA de la Australian Radio Network a fost criticat pentru că nu a dezvăluit utilizarea AI într-una dintre emisiunile sale obișnuite.