Antena 3 CNN Externe Occidentalii vor propune o rezoluţie privind Siria mai fermă decât cea a Moscovei

Occidentalii vor propune o rezoluţie privind Siria mai fermă decât cea a Moscovei

Occidentalii vor propune o rezoluţie privind Siria mai fermă decât cea a Moscovei
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    11 Iul 2012   •   23:24

Europenii şi americanii vor prezenta Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie cu privire la Siria menit să crească presiunile asupra Damascului, deoarece ei consideră prea slab un proiect de rezoluţie prezentat de către Rusia, au anunţat miercuri unii diplomaţi.

Rusia a prezentat marţi celor 14 parteneri ai săi din cadrul Consiliului un text care prelungeşte cu trei luni mandatul Misiunii ONU în Siria (MISNUS), dar care nu evocă nicio ameninţare cu sancţiuni.

"Proiectul rus este puţin discordant", a spus ambasadorul britanic Mark Lyall Grant. El a subliniat că, până în prezent, planul de pace al mediatorului Kofi Annan "nu a permis să se pună capăt violenţei", informează AFP.

Occidentalii, a continuat ambasadorul britanic, aşteaptă să primească un raport din partea mediatorului, care s-a adresat Consiliului miercuri dimineaţa, înainte de prezentarea textului lor.

Potrivit omologului său german Peter Wittig, ar fi necesar ca o rezoluţie să insiste asupra obligaţiei de a aplica planul Annan, în special în privinţa retragerii de către armata siriană a armelor grele. "Este o eroare să te concentrezi numai asupra MISNUS (...). Noi vrem ca deciziile Consiliului să fie respectate şi vrem încetarea utilizării armelor grele", a subliniat el.


×
Subiecte în articol: Siria Moscova Damasc
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close