Antena 3 CNN Externe ONU: Urme de uraniu nuclear la o locaţie siriană bombardată de Israel

ONU: Urme de uraniu nuclear la o locaţie siriană bombardată de Israel

ONU: Urme de uraniu nuclear la o locaţie siriană bombardată de Israel
Sursa foto: siria
19 Feb 2010   •   13:00

Particule de uraniu descoperite la o locaţie din deşertul sirian redusă la ruine de Israel în 2007 indică o posibilă activitate nucleară secretă în acel loc, arăta organismul nuclear al ONU.

Aceasta este pentru prima dată când Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică susţine public suspiciunile occidentale că ţinta Israelului a fost un reactor nuclear incipient despre care Washington arăta că este de design nord-coreean şi menit a produce plutoniu militar.

Anterioarele rapoarte ale AIEA despre ancheta de doi ani, împiedicată de cooperarea siriană, arătau doar că particulele de uraniu provoacă preocupare deoarece nu provin din inventarul declarat al Siriei.

"Prezenţa unor asemenea particule dovedeşte posibilitatea unor activităţi nucleare la locaţie şi se adaugă întrebărilor legate de natura clădirii distruse," se arată în raportul confidenţial al noului director general al agenţiei, Yukiya Amano, obţinut de Reuters.

"Siria nu a oferit încă o explicaţie satisfăcătoare pentru originea şi prezenţa acestor particule," scrie acesta, respingând astfel pretenţiile Damascului că urmele provin de la muniţia folosită de Israel pentru a distruge complexul.
Amano cere Siriei să adopte Protocolul Adiţional al AIEA, ce ar permite inspecţii libere în afara locaţiilor nucleare declarate pentru a depista orice activitate atomică secretă.
Inspectorii ONU au examinat situl Dair Alzour în iunie 2008, dar ulterior Siria a interzis accesul aici precum şi la trei locaţii militare.

Siria, aliat al Iranului, este suspectată de AIEA de proliferarea nucleară, dar a negat că are un program pentru arme nucleare şi susţine că informaţiile sunt fabricate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear Siria AIEA
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close