Antena 3 CNN Externe Pakistan admite că a creat grupări teroriste

Pakistan admite că a creat grupări teroriste

Pakistan admite că a creat grupări teroriste
Sursa foto: Asif Zardari
09 Iul 2009   •   17:54

Preşedintele Pakistanului a admis că ţara sa a creat grupuri teroriste pentru a-şi atinge obiectivele de politică externă. Asif Zardari a declarat în cadrul unei întâlniri cu foşti funcţionari din Islamabad că este timpul să fie cinstit cu realitatea.
?Să fim cinstiţi cu noi înşine şi să admitem realităţile. Teroriştii de astăzi erau eroii anilor trecuţi, până ce s-a petrecut 11 septembrie, şi au început să ne bântuie şi pe noi."

Aceste grupuri nu au apărut din cauza slăbiciunii guvernului, ci ca politică. El declara că au fost, în mod deliberat, "create şi hrănite" ca politică de atingere a unor obiective tactice de termen scurt.

Comentariile sale sunt echivalente cu admiterea că Pakistan a antrenat terorişti islamici pentru a lansa atacuri în India, ca parte a lungului lor război pentru Kashmir. Anunţul a venit pe fondul uciderii a cel puţin 40 de persoane într-un atac american în NV Pakistanului.

Trei drone americae se crede că au lansat rachete asupra militanţilor de lângă Ladha, în Waziristan. Este al treilea atac de acest gen în două zile, după ce anterior au mai fost ucişi 19 oameni.

Zardari a confirmat mai întâi că mulţi din militanţii islamici de acum care duc un război contra guvernului său erau cândva "bunuri strategice" într-un interviu cu Daily Telegraph din această săptămână.

"Nu cred că cineva din administraţie îi mai susţine. Cred că toţi au devenit mai înţelepţi?, declara acesta şi a confirmat că armata atacă acum pe cei pe care îi folosea înainte contra Indiei.
Grupurile militante Lashkar-e-Taiba sau Jaish-e-Mohammed au fost mereu privite ca apropriate forţelor armate pakistaneze şi serviciilor de informaţii, dar, până acum, Islamabad a negat.
LeT se prespune că a fost creat pentru a se lupta cu mujahedini afgani contra regimului pro-sovietic Najibullah din Kabul şi pentru a ataca forţele indiene din Jammu şi Kashmir.
Grupul Jaish-e-Mohammed a atacat în 2001 parlamentul indian, pentru a fi interzis apoi de Islamabad în 2002. Teroriştii pakistanezi s-au aflat şi în spatele unei deturnări a unui avion Indian Airlines, în 1999, ce a forţat guvernul indian să elibereze trei militanţi, printre care Masood Azhar, fondatorul Jaish-e-Mohammed.
Guvernul indian consideră că legăturile dintre Islamabad şi aceste grupuri teroriste rămân intacte, iar premierul Manmohan Singh a acuzat elemente din forţele militare pakistaneze că au ajutat Lashkar-e-Taiba în atacurile de la Mumbai, din noiembrie anul trecut.
Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close