Antena 3 CNN Externe Papa Francisc, prima critică directă pentru Vladimir Putin. Suveranul Pontif ia în considerare o vizită în Ucraina

Papa Francisc, prima critică directă pentru Vladimir Putin. Suveranul Pontif ia în considerare o vizită în Ucraina

Vladimir Putin a fost criticat până și de Papa Francisc. Suveranul Pontif a transmis și că se gândește să facă o vizită în Ucraina.

Papa Francisc, prima critică directă pentru Vladimir Putin. Suveranul Pontif ia în considerare o vizită în Ucraina
Sursa foto: Twitter/ Nypost
de Cerasela Stafie    |    02 Apr 2022   •   15:24

Papa Francisc a făcut prima declarație în care condamnă clar atitudinea președintelui Vladimir Putin după invadarea Ucrainei de către Rusia. Suveranul Pontif a afirmat sâmbătă că un ”potentat” (despot, persoană care care își exercită puterea în mod despotic și arbitrar) stimulează conflicte pentru interese naționaliste.

"Din estul Europei, din țara răsăritului, acum s-au răspândit umbrele întunecate ale războiului. Ne-am gândit că invaziile altor țări, luptele sălbatice de stradă și amenințările atomice sunt amintiri sumbre ale unui trecut îndepărtat", a spus Papa, într-un discurs adresat oficialilor maltezi, după ce a sosit pe națiunea insulară mediteraneană pentru o vizită de două zile.

”Cu toate acestea, vânturile înghețate ale războiului, care aduc numai moarte, distrugere și ură în urma lor, au lovit cu putere asupra vieților multor oameni și ne-au afectat pe toți”, a spus el, potrivit Reuters.

”Încă o dată, un potentat, prins, din păcate, în pretenții anacronice ale intereselor naționaliste, provoacă și stimulează conflicte, în timp ce oamenii obișnuiți simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împărtășit, fie nu va fi deloc”, a adăugat Suveranul Pontif.

Vocea lui Francis era puternică, dar a ținut discursul așezat. Pentru prima dată în cele 36 de călătorii în străinătate, o durere la genunchi l-a forțat să folosească un lift de marfă pentru a se urca în avion la Roma și pentru a coborî la Valletta.

Papa, care șchiopăta în timp ce mergea în palatul prezidențial, a condamnat deja cu fermitate ceea ce el a numit o ”agresiune nejustificată” și a denunțat „atrocitățile” din război.

Înainte de a se îmbarca, Papa a fost întrebat de un reporter dacă are de gând să viziteze Kievul. După o lungă pauză, el a răspuns afirmativ: ”da, este pe masă”. 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia Război Ucraina
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close