Antena 3 CNN Externe Parlamentul turc autorizează operaţiuni militare în Siria, dar vecinii şi-au prezentat scuzele pentru moartea civililor turci

Parlamentul turc autorizează operaţiuni militare în Siria, dar vecinii şi-au prezentat scuzele pentru moartea civililor turci

Parlamentul turc autorizează operaţiuni militare în Siria, dar vecinii şi-au prezentat scuzele pentru moartea civililor turci
Sursa foto: Foto: csmonitor.com
de N.B.    |    04 Oct 2012   •   15:53

Siria şi-a prezentat scuzele pentru incidentul de miercuri, când mai multe obuze ale armatei siriene au ucis cinci civili turci. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Besir Atalay, informează AFP.

"Partea siriană recunoaşte ce a făcut şi s-a scuzat. Ei asigură că un astfel de incident nu se va repeta", a declarat Atalay. Anunţul a fost făcut după şedinţa Parlamentului în care Guvernul a fost autorizat să desfăşoare operaţiuni militare pe teritoriu sirian.

Decizia Parlamentului de a autoriza operaţiuni militare împotriva Siriei nu înseamnă un mandat pentru un război cu Siria, având mai degrabă un caracter "disuasiv", a explicat vicepremierul turc.

Parlamentul turc a adoptat joi o moţiune depusă de Guvernul islamo-conservator care autorizează armata să desfăşoare, "dacă este necesar", operaţiuni în Siria, la o zi după incidentul de la frontieră.

Turcia a atacat teritoriul sirian, după ce mai multe rachete ce proveneau din Siria au provocat moartea a cel puţin cinci persoane într-un oraş turc de lângă graniţă. Autorităţile de la Ankara au solicitat întrunirea de urgenţă a NATO pentru a pune capăt conflictului. Atacul a avut loc în jurul orei 23, ora României. Mai multe rachete siriene au lovit un orăşel turc de graniţă. În scurt timp, a venit şi confirmarea oficială.

În doar câteva ore de la atacul sirian, armata turcă a ripostat, atacând câteva ţinte de pe teritoriul sirian.

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi trei copii, în atacul lansat de către sirieni asupra oraşului Akcakale, din sud-estul Turciei, situat în apropiere de graniţa cu Siria. Este cel mai grav incident între Turcia şi Siria, de la începutul revoltei populare îndreptate împotriva regimului sirian condus de Bashar al Assad.

×
Subiecte în articol: Siria conflict armat turcia bombardament
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close