Antena 3 CNN Externe Patinatoarea rusă Kamila Valieva, prinsă dopată la Jocurile Olimpice de la Beijing. Era favorită pentru medalia de aur

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, prinsă dopată la Jocurile Olimpice de la Beijing. Era favorită pentru medalia de aur

Patinatoarea Kamila Valieva din Rusia, în vârstă 15 ani, a fost prinsă dopată. Știrea care a apărut exact în momentul în care oficialii de la Jocurile Olimpice de la Beijing au citat vag motive legale pentru amânarea ceremoniei de premiere la patinaj artistic pe echipe.

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, prinsă dopată la Jocurile Olimpice de la Beijing. Era favorită pentru medalia de aur
Sursa foto: Twitter/ Reuters
de Cerasela Stafie    |    10 Feb 2022   •   08:44

Ziarele ruse RBC și Kommersant au transmis că adolescenta a fost testat pozitiv pentru trimetazidină, un medicament folosit de obicei pentru sistemul cardiovascular. USA Today și Reuters au confirmat, de asemenea, informațiile.

Kamila a făcut parte din echipa de șase persoane a Comitetului Olimpic Rus, care a dominat concursul de trei zile pe echipe de patinaj artistic în timpul Jocurilor de iarnă de la Beijing, reușind să obțină medalia de aur, înaintea Statelor Unite și a Japoniei.

Ceremonia de decernare a medaliilor de marți seara a fost amânată. Oficialii au explicat că se confruntă cu unele probleme legale.

Valieva este considerată noua stea a patinajului artistic. La doar 15 ani este favorită pentru a câștiga aurul individual la Jocurile Olimpice și a oferit unul dintre cele mai importante momente ale Jocurilor de până acum, când a devenit prima femeie care a reușit un salt cvadruplu. Momentul istoric a avut loc în timpul programului free skate și a ajutat ROC să câștige competiția pe echipe.

Trimetazidina sau TMZ este un anticoagulant care crește fluxul de sânge către inimă și limitează variațiile rapide ale tensiunii arteriale. Medicamentul nu este aprobat pentru utilizare în SUA și se află pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping din 2014.

Proeminentul jurnalist Vasily Konov, producător general adjunct la postul rusesc de sport Match-TV, a declarat fără a cita surse, că eșantionul în cauză a fost prelevat în urmă cu două luni.

"Medicamentul trimetazidina nu ajută în niciun fel un atlet. Deloc. A fost găsit într-o singură probă în decembrie. O cantitate minusculă. Nimic în probele ei înainte sau după", a scris el pe rețelele de socializare.

"Nu există dopaj în sensul convențional. Nu! Acest medicament cardiac nu are niciun impact asupra... performanței. Acum lăsați-ostaf pe Kamila în pace."

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close