Antena 3 CNN Externe Patinatoarea rusă de doar 15 ani Kamila Valieva scrie istorie la debutul olimpic. A devenit a patra femeie care a reușit o săritură triplu axel

Patinatoarea rusă de doar 15 ani Kamila Valieva scrie istorie la debutul olimpic. A devenit a patra femeie care a reușit o săritură triplu axel

Performanța impecabilă a patinatoarei ruse Kamila Valieva, în vârstă de doar 15 ani, la debutul ei olimpic de duminică la Jocurile de la Beijing a atras uimire pură de la rivali și coechipieri, care i-au lăudat talentul și maturitatea atletică. Este favorită la medalia de aur și a scris istorie devenind a patra sportivă care reușește o săritură triplu axel.

Patinatoarea rusă de doar 15 ani Kamila Valieva scrie istorie la debutul olimpic. A devenit a patra femeie care a reușit o săritură triplu axel
Sursa foto: Twitter/ Kingdom Ent Media Film
de Cerasela Stafie    |    06 Feb 2022   •   18:04

Săritura triplu axel este cel mai dificil salt din patinaj. Doar trei sportive au mai reușit această performanță anterior: patinatoarele japoneze Midori Ito (1988, Calgary) şi Mao Asada (2010, Vancouver) și sportiva Mirai Nagasau din SUA (2018, PyeongChang).

La 15 ani, Valieva deține recordurile mondiale pentru programul scurt, free skate și scor total. Duminică, pe stadionul Capital Indoor din Beijing, Valieva a strâns 90,18 puncte, cu 0,27 sub recordul ei pentru program scurt de 90,45, ajutând Comitetul Olimpic Rus (ROC) să ajungă pe primul loc în competiția pe echipe, cu trei evenimente rămase.

”Toate cele mai bune calități ale unui patinator artistic se reunesc în această fată fragilă”, a spus dansatorul rus pe gheață Nikita Katsalapov despre colega sa de echipă, scrie New York Post.

”Ea motivează întreaga echipă... Este doar o plăcere să-i urmărești performanțele. Se îmbunătățește de la o competiție la alta”, a adăugat.

Valieva, care a cucerit titlul european luna trecută, a fost reticentă în a discuta despre succes ei. Întrebată dacă este imbatabilă, adolescenta pur și simplu a ridicat din umeri și a refuzat să răspundă.

Valieva și colegele ei de echipă Alexandra Trusova și Anna Shcherbakova sunt toate antrenate de Eteri Tutberidze, cunoscută pentru că a crescut o generație de patinatori ruși cu cariere impresionante.

 

×
Subiecte în articol: uimitor Jocurile Olimpice Beijing
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close