Antena 3 CNN Externe Patru guvernatori ruși au demisionat din cauza sancțiunilor

Patru guvernatori ruși au demisionat din cauza sancțiunilor

Patru guvernatori regionali ruși au demisionat marți, în timp ce țara se pregătește pentru impactul sancțiunilor economice.

Patru guvernatori ruși au demisionat din cauza sancțiunilor
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    10 Mai 2022   •   19:53

Șefii regiunilor Tomsk, Saratov, Kirov și Mari El și-au anunțat plecările imediate din funcție, în timp ce șeful regiunii Ryazan a spus că nu va candida pentru un alt mandat. Alegerile sunt programate să aibă loc în toate cele cinci regiuni în septembrie.

Deși guvernatorii regionali din Rusia sunt aleși, ei sunt subordonați din punct de vedere politic Kremlinului. Câțiva dintre guvernanții în funcție reprezintă regiuni în care blocul de guvernământ Rusia Unită a înregistrat cote slabe de vot la alegerile parlamentare de anul trecut.

Guvernatorii nepopulari sunt în mod regulat revocați din funcție, deseori prezentându-și demisiile în grupuri în lunile de primăvară.

Ilya Grashchenkov, șeful Centrului pentru Dezvoltarea Politicii Regionale din Moscova, a declarat că Moscova înlătură guvernanții slabi pe fondul înrăutățirii perspectivelor economice pentru țară, determinate de sancțiunile occidentale.

”Este nevoie de o restructurare a economiei, în special în acele regiuni în care influența economică occidentală a fost semnificativă. Acești guvernatori trebuie înlocuiți cu alternative mai tinere”, a spus Grashchenkov, potrivit Reuters.

Economia Rusiei va scădea cu 8,8% în 2022, a anunțat Ministerul Economiei. Cel mai pesimist scenariu spune că scăderea PIB-ului Rusiei ar putea atinge și 12,4% în acest an.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close