Antena 3 Externe Peste 30 de jurnaliști din Turcia sunt judecați pentru tentativă de răsturnare a Guvernului

Peste 30 de jurnaliști din Turcia sunt judecați pentru tentativă de răsturnare a Guvernului

18 Sep 2017   •   15:57
Peste 30 de jurnaliști din Turcia sunt judecați pentru tentativă de răsturnare a Guvernului

Procesul a 31 de angajaţi ai cotidianului Zaman, închis pentru legăturile sale cu predicatorul Fethullah Gülen acuzat de Ankara că ar fi pus la cale puciului eşuat din iulie 2016, s-a deschis luni la Istanbul, relatează AFP. 

Acuzaţi de tentativă de răsturnare a guvernului şi de apartenenţă la o organizaţie teroristă, ei riscă sentinţe cu închisoarea pe viaţă dacă vor fi găsiţi vinovaţi. 

Zaman şi versiunea sa în limba engleză, Today's Zaman, au fost plasate sub tutelă în martie 2016 înainte de a fi închise în iulie anul trecut în urma tentativei de lovitură de stat eşuate din Turcia. 

Treizeci şi unu de jurnalişti şi membri ai conducerii ziarului sunt judecaţi în cadrul acestui proces, deschis luni într-o sală de judecată adiacentă închisorii din Silivri, la periferia Istanbulului. 

Douăzeci şi doi dintre ei au compărut în stare de arest, iar ceilalţi nouă sunt eliberaţi condiţionat sau sunt căutaţi de poliţie, potrivit agenţiei de presă Anadolu.    

Printre angajaţii ziarului care au compărut luni în faţa justiţiei se numără doi importanţi editori, Mumtazer Turkone şi Sahin Alpay. 

Acesta este cel mai recent proces deschis împotriva jurnaliştilor în Turcia, cel mai mediatizat fiind cel început la sfârşitul lunii iulie împotriva a 17 angajaţi ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet. 

Potrivit site-ului specializat în libertatea presei P24, circa 170 de jurnalişti se află în prezent în stare de arest în Turcia

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close