Antena 3 CNN Externe Peste 50 de jurnalişti, ucişi în ultimul an în timp ce-şi exercitau meseria. Turcia, ţara cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi

Peste 50 de jurnalişti, ucişi în ultimul an în timp ce-şi exercitau meseria. Turcia, ţara cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi

Peste 50 de jurnalişti, ucişi în ultimul an în timp ce-şi exercitau meseria. Turcia, ţara cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    18 Dec 2013   •   10:20

Anul 2013 se încheie cu un bilanţ sumbru pentru mass-media din lume, în ciuda unei îmbunătăţiri faţă de situaţia din 2012, notează Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, citat de Agerpres.

Potrivit ONG-ului care are sediul la New York, 52 de jurnalişti au fost ucişi în timp ce-şi exercitau meseria, faţă de 73 anul trecut.

Siria, care continuă să fie măcinată de un violent război civil, care a făcut peste 120.000 de victime, este cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti, pentru al doilea an consecutiv.

Astfel, notează Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, 21 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în Siria în anul care se încheie.

Alţi şase jurnalişti au fost ucişi în Egipt, cinci în Pakistan, patru în Somalia, trei în Brazilia, trei în Irak şi alţi doi în Mali şi Rusia. Turcia, Bangladesh, Columbia, Filipine, India şi Libia au înregistrat fiecare câte un jurnalist ucis în acest an.

Şi în clasamentul privind numărul jurnaliştilor încarceraţi se păstrează liderul din 2012, Turcia. Ea este urmată de Iran şi China.

În cele trei ţări amintite se află mai mult de jumătate din cei 211 de reporteri încarceraţi pe mapamond în 2013.

„Plasarea jurnaliştilor în detenţie este semnul distinctiv al unei societăţi intolerante şi represive”, consideră directorul Comitetului, Joel Simon.

În Vietnam, numărul jurnaliştilor închişi a crescut de la 14 în 2012 la 18 în prezent, în urma unui val de represiune împotriva bloggerilor, conform aceleiaşi organizaţii neguvernamentale.

„Este îngrijorător să vezi că sporeşte numărul jurnaliştilor încarceraţi în Vietnam şi în Egipt. De asemenea, este cu adevărat şocant ca Turcia să fie ţara cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi pentru al doilea an consecutiv”, a mai spus Simon.

Numărul jurnaliştilor încarceraţi în Siria a scăzut de la 15 anul trecut la 13 în acest an, dar circa 30 de reporteri străini au fost răpiţi în Siria de la începutul războiului.

×
Subiecte în articol: jurnalisti Siria turcia
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close