Antena 3 CNN Externe Polonia sărbătoreşte 30 de ani de la recunoaşterea oficială a sindicatului Solidaritatea (VIDEO)

Polonia sărbătoreşte 30 de ani de la recunoaşterea oficială a sindicatului Solidaritatea (VIDEO)

Polonia sărbătoreşte 30 de ani de la recunoaşterea oficială a sindicatului Solidaritatea (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
31 Aug 2010   •   15:24

Polonezii sărbătoresc marţi 30 de ani de la recunoaşterea oficială a sindicatului Solidaritatea, eveniment care a anticipat prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa. Aniversarea nu a reuşit, însă, să pună capăt dezbinării dintre foştii lideri ai sindicatului, aflaţi astăzi în tabere politice opuse.

Festivităţile au început duminică la şantierul naval din Gdansk, unde s-a născut sindicatul Solidaritatea. Primul lider al sindicatului, fostul preşedinte Lech Walesa, a depus o coroană de flori alături de premierul liberal Donald Tusk.

Walesa a anunţat că nu va participa la nicio altă festivitate, pe motiv că este "prea obosit". De fapt, el respinge implicarea politică a sindicatului şi mai ales sprijinul acordat candidatului dreptei la preşedinţie, Jaroslaw Kaczynski. Acesta a participat, luni, la un congres alături de rivalul său politic, premierul Donald Tusk. Desigur n-au pierdut ocazia să se atace reciproc.

Ultimul cuvânt i-a aparţinut unei vechi militante a Solidarităţii care l-a interpelat pe Kaczynski, liderul partidului susţinut acum de sindicat.

Participanţii şi-au regăsit unitatea doar pentru a asculta un mesaj trimis de preşedintele Barack Obama, care a afirmat că Solidaritatea "continuă să inspire lupta împotriva tiraniei, pretutindeni în lume".



Antena 3

×
Subiecte în articol: Polonia sarbatoare sindicat Europa
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close