Antena 3 CNN Externe Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează spre Rusia. Cum ne afectează schimbarea

Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează spre Rusia. Cum ne afectează schimbarea

Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează spre Rusia. Cum ne afectează schimbarea
Sursa foto: Foto: pexels.com
06 Feb 2019   •   22:47

Polul Nord magnetic al Pământului a început să se deplaseze spre Rusia, însă procesul este atât de rapid încât ar putea deveni o problema reală pentru hărțile din smartphone-uri și sistemele de navigație.

Acest pol a fost "prietenul" navigatorilor ani de zile, însă spre deosebire de polul Nord geografic, care este fix, cel magnetic s-a deplasat în timp. Acet proces a început în 1831, iar polul s-a deplasat ușor spre Rusia, informează CNN.

Totuși, în ultimii ani ritmul s-a accelerat și a ajuns să se deplaseze aproximativ 55 de kilometri pe an. Asta i-a determinat pe oamenii de știință să actualizeze Modelul Magnetic Mondial cu un an înainte de termenul stabilit.

Deplasarea polului afectează navigația în special în Oceanul Arctic, în nordul Canadei. Harta câmpului magnetic este folosită de NATO, de armata americană și britanică, precum și de navigația civilă, modelul fiind actualizat în mod normal la fiecare cinci ani.

Mișcarea este cauzată de procese care au loc în interiorul planetei, a mai precizat Beggan, care a adăugat că recentele modificări ale Polului Nord magnetic nu vor avea efecte sesizabile pentru cea mai mare parte a oamenilor care nu sunt în regiunea Arctica.

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close