Antena 3 CNN Externe Premierul Chinei: Declarăm război poluării. 50.000 de centrale pe cărbune vor fi închise

Premierul Chinei: Declarăm război poluării. 50.000 de centrale pe cărbune vor fi închise

Premierul Chinei: Declarăm război poluării. 50.000 de centrale pe cărbune vor fi închise
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
05 Mar 2014   •   11:32
Primul ministru al Chinei Li Keqiang a anunţat miercuri că "declară război" poluării, relatează AFP. După trei decenii de industrializare şi urbanizare accelerată, cea de-a doua economie mondială, unde 70 la sută din energie este furnizată de centralele pe cărbune, se confruntă cu o gravă poluare atmosferică.

Premierul Li Keqiang a apreciat, într-un discurs susţinut în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Naţionale Populare (ANP) de la Beijing, că deteriorarea mediului reprezintă "un avertisment al naturii în faţa unui model de dezvoltare orb şi ineficient".

"Trebuie să declarăm cu fermitate război poluării, aşa cum am făcut împotriva sărăciei", a subliniat premierul chinez.

"50.000 de centrale pe cărbune vor fi închise în cursul acestui an", centralele termice vor fi modernizate şi "şase milioane de maşini vechi vor fi scoase din circulaţie", a precizat premierul Li Keqiang.

Premierul a mai declarat, fără să detalieze, că autorităţile de la Beijing vor stabili un plafon pentru consumul de energie, iar măsuri vor fi luate pentru a limita poluarea apei, protecţia solului şi refacerea zonelor deşertificate.

Autorităţile chineze promit periodic să închidă termocentralele, însă continuă să se echipeze cu surse de energie poluante. 570 de centrale pe cărbune sunt în proiect sau sunt în construcţie în China, susţine Greenpeace.


×
Subiecte în articol: poluare Li Keqiang
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close