Antena 3 CNN Externe Preţul eliberării infirmierelor bulgare - un reactor nuclear pentru Libia

Preţul eliberării infirmierelor bulgare - un reactor nuclear pentru Libia

Preţul eliberării infirmierelor bulgare - un reactor nuclear pentru Libia
26 Iul 2007   •   07:43

Franţa ar putea vinde Libiei un reactor nuclear civil, după eliberarea infirmierelor bulgare şi a medicului palestinian care fuseseră condamnaţi pentru infectarea copiilor cu virusul HIV. Deşi eliberarea celor şase i-a adus destule avantaje, Libia a denunţat graţierea lor de către preşedintele bulgar. La rândul lor, infirmierele sunt hotărâte să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care le-au torturat.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a jucat un rol important în negocierile pentru eliberarea infirmierelor, s-a aflat miercuri în Libia pentru a o ajuta ?să revină în concertul naţiunilor?. Potrivit obiceiului, liderul libian Moammar Kadhafi l-a primit pe Sarkozy în cortul său din Tripoli.

Cele două ţări au semnat mai multe acorduri de cooperare. Cel mai important se referă la livrarea unui reactor nuclear, pentru desalinizarea apei de mare. Acordul se înscrie în compensaţiile acordate Libiei în schimbul extrădării celor cinci infirmiere şi a colegului lor. Bulgaria studiază de asemenea anularea datoriei Libiei faţă de ea, de 39 milioane de euro.

Cu toate acestea, guvernul libian a protestat faţă de graţierea acordată celor şase de preşedintele bulgar, chiar la sosirea lor la Sofia. Libia consideră că ei ar fi trebuit să-şi execute pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, în care a fost comutată condamnarea la moarte. Familiile copiilor pe care condamnaţii i-ar fi infectat cu HIV au denunţat şi ele graţierea, chiar dacă au primit câte un milion de dolari pentru că au renunţat să mai ceară pedeapsa capitală.

În acest timp, la Sofia, cei şase încearcă să revină la viaţa normală după mai bine de opt ani de captivitate presărată cu torturi. Chiar dacă doresc să uite cât mai repede ororile pe care le-au trăit, infirmierele sunt gata să depună mărturie împotriva celor 11 poliţişti libieni pe care-i acuză că le-au torturat şi violat.

Antena 3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close