Antena 3 CNN Externe Profesorii din Portugalia au boicotat examenele de final de an, în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate

Profesorii din Portugalia au boicotat examenele de final de an, în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate

Profesorii din Portugalia au boicotat examenele de final de an, în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    17 Iun 2013   •   19:27

Mii de profesori de liceu din Portugalia au boicotat examenele de sfârşit de an, în semn de protest faţă de reducerea bugetului din educaţie, informează Reuters.

Reducerea cheltuielilor din educţie se numără printre cele mai recente măsuri de austeritate pe care guvernul portughez de centru-dreapta le-a luat, cu scopul de a îndeplini ţintele fiscale ale planului de salvare propus de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Portugalia se află în al treilea an din cea mai gravă recesiune economică prin care trece din 1970, şomajul ajungând la un nivel record de 18%.

Deşi protestele faţă de măsurile de austeritate ale guvernului au fost departe de nivelul celor din ţara vecină Spania sau din Grecia, în ultimele luni, Portugalia a înregistrat o creştere a numărului de mitinguri şi greve.

Deşi mulţi elevi nu au putut să-şi ia examenele din cauza protestului, în multe şcoli au existat manifestări de solidaritate cu profesorii, tinerii scandând lozinci împotriva guvernului şi având mai multe pancarde cu mesaje de susţinere.

Mario Nogueira, liderul unui puternic sindicat al profesorilor, a declarat că aproximativ 90% dintre cei 100.000 de dascăli din sistemul de învăţământ portzghez au luat parte la protest.

Ministrul portughez al Educaţiei a precizat că protestul a afectat mai puţin de o treime din totalul elevilor şi a anunţat că examenele au fost reprogramate pentru 2 iulie.

Liderii sindicali au confirmat că examenele se vor desfăşura în următoarele săptămâni, dar nu au exclus posibilitatea unor altor proteste.

Pe 27 iunie, sindicatele din Portugalia vor organiza o grevă generală, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate ale coaliţiei de guvernământ, a cărei popularitate este în continuă scădere.


×
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close