Antena 3 CNN Externe Proteste în Turcia. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții

Proteste în Turcia. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții

Proteste în Turcia. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții
05 Mar 2016   •   15:34

Poliția turcă i-a dispersat sâmbătă la Istanbul, cu ajutorul gazelor lacrimogene, a gloanțelor de cauciuc și a tunurilor cu apă, pe cei circa 500 de manifestanți reuniți în fața sediului cotidianului de opoziție Zaman, plasat sub tutelă judiciară și încercuit vineri noaptea de forțele de ordine, informează AFP.

Cotidianul, ostil președintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, a fost plasat sub tutelă în urma unei decizii a justiției, un ultim exemplu din seria de măsuri represive în creștere împotriva mass media, fapt ce a provocat îngrijorarea Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii. Cu puțin înainte de miezul nopții, poliția reușise să disperseze câteva sute de persoane care se adunaseră în fața sediului ziarului, cu scopul de a intra în clădire. Sâmbătă dimineața, un important dispozitiv polițienesc înconjurase clădirea și verifica atent identitatea angajaților care se prezentau la locul de muncă.

Agenția DPA, care citează un reporter al ziarului Zaman, relatează că zeci de polițiști înarmați se aflau în interiorul clădirii care adăpostește redacția Zaman și că redactorul șef al publicației a fost înlăturat de la conducere de către un consiliu de administrație numit de guvern.

Potrivit AFP, cotidianul turc a scos sâmbătă o ediție în care denunța "o zi a rușinii" pentru libertatea presei în Turcia. "Constituția este suspendată", scria Zaman pe prima pagină, cu litere albe, de-o șchioapă, pe un fundal de culoare neagră. "Presa turcă trăiește una dintre cele mai negre zile din istoria sa", se mai scrie în text, care acuză totodată "o preluare a controlului organizată de către autorități".

Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în clasamentul mondial al libertății presei, întocmit de organizația Reporteri fără Frontiere.

×
Subiecte în articol: proteste turcia manifestanti
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close