Antena 3 CNN Externe Protestele continuă în Turcia. Aproape 600 de persoane au fost arestate

Protestele continuă în Turcia. Aproape 600 de persoane au fost arestate

Protestele continuă în Turcia. Aproape 600 de persoane au fost arestate
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    17 Iun 2013   •   10:57
Update 10.57 - Poliţia turcă a arestat duminică aproximativ 600 de persoane la Istanbul şi Ankara, în manifestaţiile antiguvernamentale ce afectează Turcia de peste două săptămâni, au anunţat barourile din cele două oraşe.

"Aproximativ 460 de manifestanţi au fost arestaţi de către poliţie la Istanbul, ieri (duminică)", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Baroului din Istanbul, sub protecţia anonimatului.
_______________________________________

Sute de oameni au fost reţinuţi în marile oraşe din Turcia, în urma protestelor de amploare. Cu toate că au fost avertizaţi că vor fi trataţi ca teroriştii, oamenii au ieşit din nou în stradă la Istanbul, unde se confruntă de două săptămâni cu forţele de ordine. 

Numai în Ankara, peste 100 de oameni au fost reţinuţi şi duşi cu autobuzele la secţiile de Poliţie. Printre reţinuţi s-a aflat şi un jurnalist turc, care s-a prăbuşit la pământ în timp ce era escortat de poliţişti.
 
În pofida avertismentelor că vor fi trataţi ca terorişti dacă vor reveni în parcul Gezi, mii de oameni au ieşit din nou în stradă la Istanbul, unde au făcut cordoane în faţa oamenilor legii, care au reţinut peste 350 de persoane doar ieri.
 
În acest timp, sute de mii de oameni au participat la un miting pro-guvernamental, ce a avut loc tot la Istanbul, la doar câţiva kilometri de ciocniri.

Mii de oameni au protestat întreaga noapte în faţa ambasadei Statelor Unite din Ankara, cerând demisia cabinetului Erdogan, la doar o zi după ce buldozerele au eliberat cu forţa parcul Gezi din Istanbul, ocupat de două săptămâni de protestatari.
 
Tunurile cu apă au întrerupt funeraliile unui protestatar ce şi-a pierdut viaţa în violenţele din ultimele zile, iar poliţiştii le-au atacat cu sprayuri cu piper pe persoanele în doliu.
 
În timp ce confruntările protestatarilor anti-guvernamentali cu poliţiştii se ţineau lanţ, la doar câţiva kilometri, sute de mii de oameni au participat la un miting al prim-ministrului turc. Acesta a declarat că era de datoria sa de premier să cureţe piaţa Taksim.
 
Sindicatele principale din Turcia au făcut apel la oameni să intre în grevă generală începând de astăzi, pentru a denunţa violenţele poliţiei împotriva manifestanţilor anti-guvernamentali.





 

×
Subiecte în articol: turcia proteste in turcia Piata Taksim
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close