Antena 3 CNN Externe Așa arată locul în care racheta căzută în Polonia a ucis doi oameni | Motivul pentru care Ucrainei i se respinge participarea la anchetă

Așa arată locul în care racheta căzută în Polonia a ucis doi oameni | Motivul pentru care Ucrainei i se respinge participarea la anchetă

Imagini cu locul în care a căzut racheta ajunsă pe teritoriul polonez au fost publicate de presa de la Varșovia.

Așa arată locul în care racheta căzută în Polonia a ucis doi oameni | Motivul pentru care Ucrainei i se respinge participarea la anchetă
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2022   •   17:53

În secvențele prezentate de televiziunea publică din Polonia se văd și clădiri avariate, cu geamuri sparte și tencuiala căzută, situate aproape de zona exploziei.

Incidentul care a fost pe punctul de a duce Rusia și NATO în confruntare directă a avut loc în data de 15 noiembrie, în satul Przewodow, la 6 kilometri de frontiera cu Ucraina.

În ziua respectivă a fost consemnat un bombardament aerian masiv al Rusiei în Ucraina.

Explozia rachetei a ucis doi fermieri polonezi

Cele mai recente date arată că a fost vorba de o rachetă rătăcită trasă de ucraineni pentru a contracara bombardamentele rușilor.

Procurorii polonezi exclud participarea Ucrainei la anchetă

Presa de la Varșovia relatează, citând surse apropiate investigației, că anchetatorii polonezi resping participarea reprezentanților ucraineni.

"Nu există o astfel de posibilitate legală și ar fi împotriva procedurilor, fără a mai pomeni de interesul anchetei. Aceasta examinează toate versiunile posibile, inclusiv cea a unei rachete lansate de apărare anti-aeriană a Ucrainei", a spus una dintre surse. 

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, și-a exprimat, săptămâna trecută, recunoștința pentru faptul că autoritățile de la Varșovia le-au permis ucrainenilor accesul la locul exploziei din Przewodow.

Totuși, investigatorii ucraineni nu au desfășurat nicio activitate procedurală în zona unde s-a produs explozia, deoarece este împotriva legii, așa că ei au putut doar să viziteze locul respectiv.

Participarea Ucrainei la anchetă ar fi posibilă doar prin intermediul unei comisii internaționale de investigație, care nu a fost însă înființată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Până la formularea concluziei oficiale, atât Polonia, cât și NATO și SUA au indicat că incidentul de la Przewodow a fost, cel mai probabil, provocat de o rachetă lansată de Ucraina.

Aceasta ar fi trebuit să intercepteze un proiectil rusesc, dar a ratat ținta și a căzut în Przewodow, a declarat Jakub Kumoch, un oficial a biroului președintelui polonez.

×
Subiecte în articol: Przewodow racheta Polonia Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close