Antena 3 CNN Externe Radu Tudor, despre criza din Ucraina: ”Se pare că am intrat în săptămâna decisivă”

Radu Tudor, despre criza din Ucraina: ”Se pare că am intrat în săptămâna decisivă”

Analistul militar și jurnalistul Radu Tudor a vorbit despre situația de la granița Urainei. Acesta a precizat că săptămâna în care tocmai am intrat ar putea fi cea decisivă.

Radu Tudor, despre criza din Ucraina: ”Se pare că am intrat în săptămâna decisivă”
Sursa foto: Colaj Twitter/ Facebook
de Cerasela Stafie    |    21 Feb 2022   •   10:17

Întrebat despre situația din cele două regiuni separatiste, Radu Tudor a explicat că situația este una îngrijorătoare: ”să le spunem telespectatorilor, că în timp ce noi vorbim, se postează în continuare pe Twitter imagini și dovezi filmate ale faptului că aceste atacuri continuă. Sunt focuri de artilerie, lasate în zonele ocupate se separatișii pro-ruși, în Donbas si Lugansk. Există, din păcate, o stare de alertă totală pentru populația din zonă și se pare că am intrat în săptămâna decizivă. În privința modului în care vor acționa trupele Federației Ruse, elementele sunt cât se poate de concrete. Dispozitivele militare sunt pregătite, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, să intre în orice moment. De aici vine și starea de alertă a Occidentului”.

”Faptul că el, președintele Franței Emmanuel Macron, a vorbit de două ori la telefon cu președintele Rusiei Vladimir Putin, faptul că același Macron a realizat un dialog de intermediere între Joe Biden și Valdimir Putin și a obținut acordul amândurora pentru o întâlnire, cred că lucrul ăsta dă foarte serios dimensiunea alertei occidentale și, din păcate, vedem că în paralel cu disponibilitatea pentru un dialog, din păcate, fără succes până în momentul de față pentru pace, Federația Rusă lasează atacuri, masează trupe și continuă ofensiva asupra Ucrainei. Această abordare nu poate duce la absolut nimic bun. Degeaba ești disponibil să participi la dialog dacă în continuare lansezi atacuri și aduci trupe care sunt gata să invateze Ucraina”, a explicat analistul militar.

”Strategia Rusiei este de a pune o presiune uriașă asupra Ucrainei și asupra Occidentului, explică Radu Tudor. ”Faptul că în ultima săptămână au ajuns de la 140.000 la aproape 200.000 de trupe rusești masate de-a lungul frontierelor Ucrainei arată foarte clar că nu vor să dezescaladeze, că nici gând să renunțe la presiunea militară asupra acestei țări și că în orice clipă, în orice oră, această a doua invazie militară, după ceea ce s-a întâmplat în 2014, este iminentă, iar liderii occidentali spun că vor face tot ce le stă în putință să oprească acest război, care poate avea consecințe catastrofale pentru întreaga Europă”, a adăugat acesta.

Cu privire la încercarea de a rezolva problema pe cale diplomatică, Radu Tudor a spus că nu sunt prea mari speranțe: ”mi-e teamă că această dorință a SUA și a liderilor NATO de a dialoga cu Federația Rusă se lovește de un zid de inflexibilitate și de lipsă de racție. Pare că Federația Rusă face un joc la cacialma, în sensul în care își exprimă permanent disponibilitatea, iar în acest timp dă în continuare ordine militarilor săi să lanseze provocări pe teritoriul Ucrainei, să laseze atacuri, vedem focuri de artilerie, vedem, din păcate, inclusiv decese, ieri a murit un militar ucrainian în vârstă de 36 de ani. Toate aceste elemente ne arată că rusia face un joc diversionist, pentru că nu dă de o parte agresiunea militară pentru a da șansă dialogului, ci le duce în paralele, iar cred că Occidentul riscp să fie păcălit într-o manierăă tipic rusească, crezând că ar putea să obțină pacea. Cred că Vladimir Putin nu și-a dorit nicio secundă pacea și încearcă să obțină cât mai mult prin această presiune militară și această agresiune permanentă asupra Ucrainei”.

”Prima invazie din 2014 a creat niște entități cvasi-independente, fințainte și înarmate și modilizate de Rusia. Este vorba de cele două așa zise republici Donețk și Lugansk. Este clar că, în momentul în care cel puțin reprezentanții OSCE constată 2.000 de violări ale încetării focului în 24 de ore, acești separatiși pro-ruși sunt alimentați cu armament, cu muniție, pentru că ei nu au de unde să o producă, pentru că ei au două zone de frontieră, la vest cu Ucraina și la vest cu Rusia. Absolut evident, toate aceste trupe rusești masate în jurul Ucrainei alimentează cu armament și cu muniție separatiștii pro-ruși care lansează atacuri. Așadar, putem să spunem că războiul care a început în 2014 trece acum într-o nouă etapă și singurul lucru pe care-l așteptăm, să vedem dacă se întâmplă sau nu, este cel al prezenței recunoscute a trupelor Federației Ruse, adică o a doua invazie, de data aceasta asumată în mod deschis, nu ascunsă sau mascată, așa cum se întâmplăt din 2014”, a conchis analistul militar.

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close