Antena 3 Externe Recep Tayyip Erdogan: Turcia va susţine revolta siriană „până la capăt"

Recep Tayyip Erdogan: Turcia va susţine revolta siriană „până la capăt"

de M.T.    |    30 Dec 2012   •   21:04
Recep Tayyip Erdogan: Turcia va susţine revolta siriană „până la capăt" Foto: Mediafax/AFP

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică, în faţa a mii de sirieni refugiaţi în Turcia, că Ankara va susţine „până la capăt" revolta faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad, pe care l-a calificat drept un „tiran", relatează AFP, citată de Mediafax.

„Vom fi alături de voi până la capăt", a declarat Erdogan, în cursul unei vizite în tabăra de la Akcakale, situată în apropiere de oraşul Sanliurfa, în sud-estul Turciei, în care sunt găzduiţi aproximativ 25.000 de refugiaţi sirieni.

„Văd clar că ajutorul lui Allah este aproape. Noi ştim că regimul tiranic sirian şi tiranul Bashar au ucis aproape 50.000 de sirien. Aţi suferit mult, dar nu disperaţi", a adăugat Erdogan, un adversar declarat al preşedintelui al-Assad.

La sosirea sa în tabără, Erdogan a fost primit şi aclamat de mii de sirieni care agitau steaguri turce şi un portret uriaş al premierului turc.

Şeful guvernului turc a fost însoţit în această vizită de mai mulţi colaboratori de-ai săi, dar şi de liderul Coaliţiei opoziţiei siriene Ahmed Moaz al-Khatib.

Potrivit unor date oficiale, Turcia găzduieşte în prezent aproape 150.000 de refugiaţi sirieni, care au plecat din ţară din cauza unui conflict armat ce devastează Siria de 21 de luni.

Violenţele s-au soldat cu peste 45.000 de morţi, potrivit unui ONG sirian în domeniul drepturilor omului cu sediul în Marea Britanie.

Erdogan a precizat că, de fapt, în Turcia ar putea să se afle până la 220.000 de refugiaţi sirieni, deoarece numeroşi sirieni închiriază locuinţe în oraşe turce, în loc să se instaleze în tabere de refugiaţi.

Anterior un aliat al preşedintelui al-Assad, Erdogan i se opune în prezent acestuia şi şi-a exprimat în mod public, în urmă cu mai multe luni, dorinţa ca acesta să fie îndepărtat de la putere, la fel ca unele ţări arabe şi occidentale.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
TOP articole pe Antena 3:
Parteneri
x close