
Ambasada SUA la Bucureşti a anunțat înăsprirea cerințelor pentru obținerea vizelor, precizând că viitorii solicitanți vor fi obligați să declare, în cererea oficială, toate numele de utilizator sau pseudonimele folosite pe rețelele sociale în ultimii cinci ani. Totodată, ambasada a cerut ca profilurile sociale ale solicitanților să fie setate pe modul "public". Verificările vizează trei tipuri de viză, acordate tinerilor care merg să studieze în SUA sau să muncească acolo pe durata vacanței.
Noile cerințe se aplică tuturor solicitanților de vize de tip neimigrant F, M și J:
-
Viza J (inclusiv J1) – Cea mai cunoscută, permite participarea la programe de muncă și schimb cultural, cum ar fi munca de vară pentru studenți.
-
Viza F – Acordată pentru studii academice la instituții recunoscute din SUA.
-
Viza M – Vizează educația non-academică sau vocațională, cum ar fi școlile tehnice sau culinare.
Verificările se aplică şi pentru alte ţări
Prim-ministrul Irlandei, Micheál Martin, a criticat aceste măsuri, calificându-le drept "excesive", scrie publicaţia irlandeză The Journal.
"Nu le aprob și nu sunt de acord cu ele. Pe lângă problema libertății de exprimare, aceste măsuri creează o atmosferă de teamă și anxietate, mai ales în rândul tinerilor care doresc să călătorească", a declarat Martin jurnaliștilor la Dublin.
Organizația națională a studenților – Aontas na Mac Léinn in Éirinn (AMLÉ), fostă Uniunea Studenților din Irlanda (USI) – și-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea față de noile cerințe, afirmând că aceste verificări "invazive" riscă să creeze un "climat de frică" în rândul tinerilor.
Mai multă supraveghere online
Noile cerințe impun declararea tuturor conturilor de social media, chiar dacă acestea nu folosesc numele real al solicitantului.
"Obținerea unei vize este un privilegiu, nu un drept. Fiecare solicitare este tratată ca o decizie de securitate națională", a precizat Ambasada SUA.
Ambasada a anunțat că programările pentru vizele de tip F, M și J vor fi reluate în curând.
Într-o declarație oficială, s-a subliniat că scopul este identificarea celor care ar putea reprezenta o amenințare pentru securitatea națională a SUA. Solicitarea de informații din mediul online face parte dintr-un proces "cuprinzător și amănunțit de verificare".
Omiterea informațiilor poate duce la refuzul vizei
Potrivit ambasadei, necompletarea sau omisiunea informațiilor legate de social media ar putea duce la refuzul vizei și la neeligibilitate pentru viitoare cereri. Solicitarea va fi respinsă dacă solicitantul nu poate dovedi că intenționează să respecte scopul pentru care cere viza.
"Pentru a facilita procesul de verificare, solicitanții de vize F, M și J vor fi instruiți să își seteze conturile de social media ca fiind vizibile public", a adăugat ambasada.
Studenții sunt avertizați să fie prudenți
Viza J1 este foarte populară printre studenți – în 2019, înainte de pandemie, 3.392 de studenți au călătorit în SUA prin acest program.
Reacționând la noile reguli, sindicatul studențesc AMLÉ a îndemnat studenții să "procedeze cu prudență" atunci când vor depune cererile pentru vize.
"Recomandăm studenților care aplică pentru o viză J1 sau orice alt tip de viză de student în această vară să rămână informați, să fie atenți la siguranța lor și să analizeze atent ceea ce publică online", a transmis AMLE-
Vicepreședintele AMLÉ, Bryan O'Mahony, a declarat că aceste măsuri constituie o "intrare disproporționată în viața privată" a tinerilor și ridică probleme serioase legate de libertatea de exprimare și supravegherea digitală.
"Studenții nu ar trebui să fie supuși unei verificări invazive doar pentru că își doresc experiențe educaționale sau culturale în străinătate", a spus O'Mahony.
În timpul administrației Trump, au existat confuzii privind statutul cererilor de viză J1, în contextul implementării unor politici mai restrictive privind imigrația.
Departamentul de Externe al Irlandei a declarat recent că este la curent cu informațiile privind posibila suspendare a programărilor pentru interviuri pentru anumite vize, dar că programările existente în Irlanda nu au fost anulate.
Premierul Micheál Martin a reiterat luna trecută opoziția sa față de astfel de practici.
"Examinarea excesivă a dosarelor personale ale oamenilor nu este justificată și nu ar trebui să existe", a spus el.