Antena 3 CNN Externe Revista presei. Blair se contrazice cu PE pe tema păcii din Israel. Clinton cere efort unit contra Iranului . Grecia acuză Germania de speculă pe obligaţiuni elene

Revista presei. Blair se contrazice cu PE pe tema păcii din Israel. Clinton cere efort unit contra Iranului . Grecia acuză Germania de speculă pe obligaţiuni elene

Revista presei.  Blair se contrazice cu PE pe tema păcii din Israel. Clinton cere efort unit contra Iranului . Grecia acuză Germania de speculă pe obligaţiuni elene
Sursa foto: revista presei
23 Mar 2010   •   05:33
Tony Blair se contrazice cu PE pe tema păcii din Israel

Tony Blair, trimisul special al Cvartetului occidental pentru Orientul Mijlociu, şi-a exprimat speranţa că în pofida regresului atât Israel cât şi palestinienii doresc ca procesul de pace din regiune să continue. În cadrul unor audieri în Parlamentul European, el sublinia că guvernul israelian arată disponibilitate să continue discuţiile directe cu palestinienii.
El nota totuşi să regresul din ultimele săptămâni este foarte grav, deşi sublinia că paşii laterali sunt inerenţi, important fiind însă să se intre din nou pe circuit.
"Eu cred că există voinţa din parea guvernului israelian de a intra la negocieri directe?, afirma fostul premier britanic, citat de European Jews Press.


În schimb, optimismul acestuia a fost primit cu scepticism de unii parlamentari europeni, preşedintele Comisiei de Dezvoltare, Eva Joly, ridicând întrebarea de ce să nu se declare unilateral două state, conform unui comunicat European Parliament. "Statul palestinian nu va putea fi înfiinţat dacă îl declarăm noi, ci dacă va fi negociat", le-a spus Tony Blair eurodeputaţilor.
În timp ce Dominique Baudis se întreba ?cum să se progreseze când una din părţi nu respectă angajamentele internaţionale, iar cealaltă parte nu se poate face auzită decât prin mijloace violente?" .
Blair a fost de asemenea întrebat ce greşeli crede că a făcut UE în ceea ce priveşte conflictul palestinian. Fostul premier britanic s-a ferit să se refere la o "eroare", dar a spus că există un sfat pe care l-a transmis inclusiv miniştrilor de Externe ai UE cu care s-a întâlnit, luni, la un dejun de lucru.
"Europa doreşte să joace un rol politic. Noi suntem frustraţi pentru că vedem că americanii joacă cel mai important rol politic din punctul de vedere al israelienilor, în condiţiile în care noi (UE, n.red.) dăm cei mai mulţi bani", a spus Blair.




UNICEF: Peste 155 milioane persoane din Africa V nu au acces la apă


Peste 155 milioane de persoane, sau 39 procente din populaţia din Africa de Vest şi Centrală, nu au acces la apă potabilă, arăta agenţia pentru copii a ONU, UNICEF, în Ziua Mondială a Apei.
Regiunea are cea mai mică acoperire de apă potabilă din lume, găzduind 18 procente din populaţia lumii fără acces la apă potabilă.
Organizaţia sublinia că deşi au rămas doar cinci ani până la încheierea programului Millennium Development Goals (MDG), apa şi instalaţiile sanitare sunt o problemă pentru Africa.
Potrivit UNICEF, doar opt din 24 de state din regiune sunt pe cale să îndeplinească obiectivele de apă: Benin, Burkina Faso, Camerun, Cap Verde, Gabon, Ghana, Guinea şi Mali, enumeră AFP.
"Numărul total de persoane din regiune fătă acces la surse îmbunătăţite de apă potabilă a crescut de fapt în perioada 1990-2008 de la 126 milioane la 155."
Şase state au sub 50 de procente acoperire de apă potabilă: Ciad, RD Congo, Guinea Ecuatorială, Niger, Mauritania şi Sierra Leone.




Clinton cere efort unit contra Iranului

Un număr crescând de stat se alătură SUA în aplicarea de presiune contra Teheranului pentru a o răsturna de la cursul său pentru dezvoltarea armei nucleare, declara secretarul american de stat Hillary Clinton.

"Există un consens internaţional crescând pentru a face paşi spre a presa liderii iranieni să schimbe cursul. Europa este de acord. Rusia s-a deplasat în această direcţie," declara Clinton în cadrul unui mesaj la AIPAC, grup de lobby pro-Israel.

Anterior, cele şase state au discutat despre posibile noi sancţiuni în cadrul Consiliului de Securitate contra Teheranului pentru programul nuclear.
Cele şase cuprind SUA, Marea Britanie, Germania, China, Rusia, Franţa ce negociază cu Iran.

"Colaborăm cu partenerii noştri din ONU pentru noi sancţiuni în Consiliul de Securitate ce vor demonstra liderilor Iranului că există consecinţe reale pentru intrasingenţa lor. Scopul nostru constă sancţiuni crescânde, dar sancţiuni ce vor muşca," declara aceasta, citată de RIA Novosti.

"Nu vom face compromisuri asupra angajamentului nostru de a împiedica Iranul să obţină aceste arme" .





Grecia acuză Germania că stimulează speculaţiile pe obligaţiunile greceşti

Grecia a acuzat Germania că este reticentă la a ajuta statul elen deoarece are de profitat de pe urma acestuia şi permite băncilor să facă speculaţii pe titlurile de stat greceşti.

"În spatele poziţiei germane este calculul că, speculând împotriva obligaţiunilor greceşti şi permiţând instituţiilor monetare şi de credit să participe la acest joc mizerabil, germanii vor avea de câştigat", acuza vicepremierul grec, Theodoros Pangalos.
"În timp ce ţările din sudul Europei sunt afectate de deprecierea euro, exporturile germane beneficiază de această scădere" .
Încrederea în euro a fost zguduit de de datoria de 300 miliarde de euro a Greciei - mai mult decât PIB - şi a nesiguranţei legată de ce măsuri vor oferi partenerii europeni, conform Reuters.
Germania s-a declarat luni pregatită să discute cu partenerii europeni despre modalitatile de ajutorare a Greciei, cu implicarea Fondului Monetar International (FMI), dar a dat asigurări că susţinerea statului elen nu se regăseşte pe ordinea de zi a summitului UE.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close