Antena 3 CNN Externe Revoltele se extind în Cisiordania pe fondul conflictului dintre Hamas şi Israel. Cel puţin 7 palestinieni, ucisi în confruntările cu forţele israeliene

Revoltele se extind în Cisiordania pe fondul conflictului dintre Hamas şi Israel. Cel puţin 7 palestinieni, ucisi în confruntările cu forţele israeliene

Conflictul dintre Hamas şi Israel a determinat o turnură periculoasă a situaţiei în Cisiordania, unde cel puţin 7 palestinieni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 150 au fost răniţi, vineri, în confruntări cu membri ai serviciilor de securitate israeliene.

Revoltele se extind în Cisiordania pe fondul conflictului dintre Hamas şi Israel. Cel puţin 7 palestinieni, ucisi în confruntările cu forţele israeliene
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    14 Mai 2021   •   20:18

În acest teritoriu parțial sub controlul Autorității Naționale Palestiniene, mii de militanți palestinieni s-au implicat în confruntări cu armata statului evreu în localitățile Yaabad, Jenin, Beita, Salfit, Urif şi Ierihon.

Autoritățile israeliene susțin că trupele au fost atacate cu pietre, sticle incendiare şi petarde.

Conform unor surse citate de cotidianul Times of Israel, cel puțin 7 palestinieni au fost împuscați mortal, în aceste cele mai grave confruntări din ultimele patru zile.

În afară de cele şapte persoane ucise vineri, în Cisiordania au murit alte șase persoane, în incidente izolate produse în ultimele zile.

Mișcarea Islamistă Hamas, care deține controlul asupra Fâșiei Gaza, a salutat izbucnirea revoltelor în Cisiordania.

În Gaza, bilanțul victimelor bombardamentelor israeliene este de cel puţin 119 morți şi peste 850 de răniți în timp ce în Israel, bilanțul atacurilor cu rachete lansate din Fâșia Gaza este de cel puțin nouă morți şi câteva sute de răniți.

Benjamin Nenayahu:  Nu s-a terminat încă

Premierul în exercițiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, afirmă că operațiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâșia Gaza vor continua, în contextul atacurilor cu rachetă lansate de pe acest teritoriu palestinian.

"Eu am spus că vom genera pierderi grave pentru Hamas şi pentru alte grupuri teroriste.

Plătesc deja şi vor continua să plătească scump. Nu s-a terminat încă", a declarat Benjamin Netanyahu, conform Agenţiei France-Presse şi publicaţiei Le Soir, după o reuniune desfășurată la sediul Ministerului israelian al Apărării.

Invazia israeliană în Gaza, înlocuită de "noaptea celor 1.000 de bombe"

Temerile privind o invazie israeliană în Fâşia Gaza rămân ridicate, în contextul în care statul evreu a masat trupe la granița cu teritoriul controlat de facto de gruparea islamistă Hamas.

În locul invaziei, israelienii au apelat la bombardamente intense. A fost "noaptea celor o mie de bombe" în Fâşia Gaza.

Chiar autoritățile israeliene au anunțat începerea operațiunii terestre, pentru ca, ulterior, să retracteze informația.

Corespondentul CNN, Elliott Gotkine, a făcut o sinteză a situației din teren, aşa cum se prezenta aceasta vineri după-amiază.

"O altă noapte de bombardament intens asupra Fâşiei Gaza executat de către forţele israeliene. De această dată, au fost ţintite tunelurile subterane şi barajele de rachete lansate asupra Israelului (...)

Numărul morților în Israel a ajuns la opt, în Gaza sunt peste 100. Forțele armate israeliene spun că opțiunea unei incursiuni la sol este încă pe masă. Noi credeam că ar fi început una încă de ieri, când a fost postat faptul că forțele israeliene atacă Gaza din aer şi de la sol.

Acest lucru a fost clarificat rapid şi s-a menționat că nu existau trupe terestre israeliene în Gaza, dar opțiunea rămâne pe masă.

Elliott Gotkine, corespondent CNN: Netanyahu este foarte atent, în perspectiva alegerilor

Unul sau două lucruri probabil limitează posibilitatea ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat. Primul ar fi că nu există suficientă putere militară acolo pentru a asigura o incursiune terestră de succes, potrivit analiştilor.

De asemenea, există aspectul politic.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, nu vrea să-şi vadă popularitatea afectată de numărul mare de victime israeliene, care ar putea fi consemnate în cazul unei incursiuni la sol. Mai alesi acum, când se pare că ne putem îndrepta spre a cincea tură de alegeri în decurs de un an sau doi, așa că el este foarte atent la acest lucru.

Între timp, violențele sunt în creștere, violențele continuă între arabii israelieni şi evrei în orașele din întreaga țară cauzând o mare îngrijorare în rândul liderilor. Președintele Reuven Rivlin face apel pentru încetarea conflictelor", a transmis din Tel Aviv corespondentul CNN.

Foto: Armata israeliană intervine în timpul unui protest palestinian în Hebron, Cisiordania, 12 mai 2021

×
Subiecte în articol: Cisiordania revolte
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close