Antena 3 CNN Externe Rezoluție ONU după atacul chimic din Siria. Regimul lui Bashar Al-Assad, pus la colț de SUA și Marea Britanie

Rezoluție ONU după atacul chimic din Siria. Regimul lui Bashar Al-Assad, pus la colț de SUA și Marea Britanie

Rezoluție ONU după atacul chimic din Siria. Regimul lui Bashar Al-Assad, pus la colț de SUA și Marea Britanie
05 Apr 2017   •   10:50

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au prezentat marţi un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă presupusul atac cu arme chimice produs în Siria. Proiectul ar urma să fie supus la vot miercuri, au indicat diplomaţi citaţi de Reuters. 

Cele trei state acuză forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad de comiterea acestui atac. Armata siriană a negat însă responsabilitatea atacului şi a subliniat că nu au folosite niciodată arme chimice. 

Potrivit proiectului de rezoluţie consultat de Reuters, guvernul sirian trebuie să pună la dispoziţia anchetei lansate de ONU planurile şi jurnalele de zbor de marţi şi numele tuturor comandanţilor de regiment de elicoptere, precum şi să asigure accesul anchetatorilor la bazele aeriene de unde se crede că ar fi putut fi lansate atacuri cu substanţe chimice. 

Cel mai recent bilanţ arată că 72 de oameni murit în urma raidului aerian efectuat marţi asupra localităţii nord-vestice Khan Shaykhun, fief al insurgenţilor şi jihadiştilor. 

Documentul solicită totodată secretarului general al ONU Antonio Guterres să informeze lunar dacă guvernul sirian cooperează cu ancheta internaţională şi cu misiunea de constatare a utilizării de arme chimice în Siria. 

Proiectul insistă de asemenea ca responsabilii pentru atac să fie traşi la răspundere, subliniind că este revoltător că "în Republica Arabă Siriană armele chimice continuă să omoare şi să rănească oameni". 

Nu este clar deocamdată cum vor reacţiona la acest proiect Rusia, aliată a regimului lui Bashar Al-Assad, şi de asemenea China. În februarie, Rusia, susţinută de China, a recurs pentru a şaptea oară la dreptul său de veto pentru a apăra guvernul lui Al-Assad de acţiunile Consiliului de Securitate, blocând o iniţiativă a puterilor occidentale de a impune sancţiuni Damascului. 

Siria a acceptat să-şi distrugă arsenalul chimic în 2013, în urma unui acord negociat de Moscova şi Washington, iar în 2014 Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OPCW) a lansat o misiune de constatare pentru a stabili dacă pe teritoriul sirian au fost folosit astfel de arme. O anchetă a ONU şi a OPCW a stabilit ulterior că forţele guvernului sirian s-au făcut responsabile de trei atacuri cu gaz de clor în 2014 şi 2015 şi că militanţii Statului Islamic au folosit gaz muştar.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: rezolutie Siria
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close