Antena 3 CNN Externe Italia interzice temporar chatbot-ul ChatGPT al OpenAI. Ce nereguli au găsit autoritățile

Italia interzice temporar chatbot-ul ChatGPT al OpenAI. Ce nereguli au găsit autoritățile

Autorităţile italiene au decis să blocheze robotul conversaţional ChatGPT, acuzat că nu respectă legislaţia referitoare la datele personale şi că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori, informează AFP.

Italia interzice temporar chatbot-ul ChatGPT al OpenAI. Ce nereguli au găsit autoritățile
Sursa foto: Hepta
31 Mar 2023   •   21:36

Această decizie "cu efect imediat" va avea drept consecinţă "limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni prin intermediul OpenAI, creatorul ChatGPT", a anunţat într-un comunicat de presă Autoritatea naţională pentru protecţia datelor cu caracter personal din Italia.

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 şi a fost "adoptat" rapid de utilizatori, impresionaţi de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări dificile, de a compune sonete şi chiar de a promova examene, scrie Agerpres.

De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice, fără a deţine cunoştinţele tehnice necesare.

Citeşte şi: O studentă a folosit ChatGPT pentru a scăpa de o amendă, după ce a parcat neregulamentar

În acelaşi comunicat, Autoritatea italiană a subliniat că ChatGPT "a suferit pe 20 martie o pierdere de date (data breach) privind conversaţiile utilizatorilor şi informaţiile aferente plăţilor făcute de abonaţii la serviciul său cu plată".

Autoritatea italiană îi reproşează totodată software-ului ChatGPT "absenţa unei note de informare pentru utilizatorii ale căror date sunt colectate de OpenAI, dar, mai ales, absenţa unei baze juridice care să justifice colectarea şi stocarea în masă a datelor personale, cu scopul de a 'instrui' algoritmii care fac să funcţioneze platforma".

Anunţul de vineri intervine într-o perioadă în care Europol a avertizat luni că infractorii sunt pregătiţi să se folosească de inteligenţa artificială, precum robotul conversaţional ChatGPT, pentru a comite fraude şi alte infracţiuni cibernetice.

Vezi şi: ChatGPT are o nouă versiune revoluţionară - GPT-4. Ce poate face noua aplicaţie OpenAI

×
Subiecte în articol: chatGPT Italia
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close