Antena 3 CNN Externe Rusia a lansat rachete spre avioane militare israeliene, în Siria

Rusia a lansat rachete spre avioane militare israeliene, în Siria

Avioane de vânătoare israeliene au fost vizate de sisteme antiaeriene ruse, în Siria, într-un incident produs în luna mai, a declarat marţi ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz.

Rusia a lansat rachete spre avioane militare israeliene, în Siria
Sursa foto: Twitter/ Mirror Breaking News
de Alexandra Ionescu    |    26 Iul 2022   •   23:54

Surse citate de postul de televiziune Channel 13 au dezvăluit că, pe 13 mai, militari ruşi staţionaţi în Siria au lansat rachete spre avioane militare israeliene cu un sistem antiaerian de tip S-300. Rachetele nu au atins avioanele de vânătoare israeliene, care efectuau raiduri aeriene în Siria.

"A fost un incident izolat", a declarat marţi Benjamin Gantz, ministrul israelian al Apărării în exerciţiu. În momentul de faţă, coordonarea Israelului cu Rusia în Siria "este stabilă", "dar analizăm permanent acest incident", a subliniat Gantz.

Dezvăluirea intervine în contextul tensiunilor recente dintre Israel şi Rusia. Premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, a avertizat duminică Rusia că eventuala închidere a filialei Agenţiei Evreieşti va fi un "eveniment grav", cu efecte asupra relaţiilor bilaterale.

Moscova este deranjată de susţinerea oferită de Israel Ucrainei, dar şi de raidurile aeriene israeliene împotriva poziţiilor militare iraniene din Siria, conform cotidianului The Times of Israel.

Oficialii israeliene au făcut "declaraţii antiruse", a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. În aprilie, Yair Lapid, ministrul israelian de Externe devenit între şi timp premier interimar, a sugerat că Rusia a comis crime de război în Ucraina, justificând astfel decizia de suspendare a Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Armata israeliană efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând trupe iraniene sau transporturi destinate organizaţiei fundamentaliste şiite Hezbollah. Rusia şi Iranul au trimis trupe în Siria pentru a susţine Administraţia Bashar Al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Rusia rachete Siria
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close