Antena 3 CNN Externe Rusia ar vrea negocieri de pace. Ucraina refuză să discute despre cedarea teritoriilor sale

Rusia ar vrea negocieri de pace. Ucraina refuză să discute despre cedarea teritoriilor sale

Ucraina a declarat că nu va fi de acord cu niciun acord de încetare a focului care ar presupune predarea teritoriului Rusiei. Anunțul vine în timp ce Moscova și-a intensificat atacul în regiunea de est, duminică. De cealaltă parte, rușii spun că sunt pregătiți pentru discuții.

Rusia ar vrea negocieri de pace. Ucraina refuză să discute despre cedarea teritoriilor sale
Sursa foto: Colaj/ Twitter
de Cerasela Stafie    |    23 Mai 2022   •   10:32

”Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a declarat șeful de cabinet prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, într-o postare pe Twitter.

”Orice concesie către Rusia nu este o cale către pace, ci un război amânat de câțiva ani. Ucraina nu își comercializează nici suveranitatea, nici teritoriile și ucrainenii care trăiesc pe ele”, a afirmat negociatorul principal al Ucrainei, Mihailo Podoliak, potrivit The Guardian.

Îm prezent, negocierile sunt blocate. Cu toate acestea, rușii spun că ei sunt pregătiți să le reia.

"Noi, din partea noastră, suntem gata să continuăm dialogul. Dar aș dori să subliniez că mingea discuțiilor de pace ulterioare se află în curtea Ucrainei. Înghețarea discuțiilor a fost o inițiativă total ucraineană", a transmis consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky, prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS.

”Rusia nu a refuzat niciodată discuțiile, inclusiv la nivel superior. Președintele rus Vladimir Putin a reiterat acest lucru. Problema este că sunt necesare pregătiri serioase pentru o întâlnire la nivel înalt, o întâlnire între președinți", a adăugat.

Nici alți lideri europeni nu sunt de acord cu cedarea teritoriilor Ucrainei către Rusia. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a oferit sprijinul Varșoviei, spunând politicienilor de la Kiev că trebuie să se ceară, de către comunitatea internaționbală, retragerea completă a Rusiei și că sacrificarea oricărui teritoriu al Ucrainei ar fi o ”lovitură uriașă” pentru vest.

”Au apărut voci îngrijorătoare, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze cererilor lui Putin. Numai Ucraina are dreptul de a decide cu privire la viitorul ei”, a spus liderul polonez, în primul discurs în persoană al unui lider străin adresat parlamentului ucrainean de la invazia Rusiei.

După ce s-a cerut o încetare imediată a focului, din partea secretarului american al apărării, Lloyd Austin, și a premierului italian, Mario Draghi, Podoliak a precizat că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care să implice cedarea teritoriului și că o încetare a focului acum, în timp ce se fac concesii către Rusia, ar fi în dezavantajul Ucrainei, pentru că ”Moscova ar răspunde mai agresiv după orice întrerupere a luptei”.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina negocieri de pace
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close