Situația este semnalată de specialiștii din aviație și relatată de presa din Marea Britanie.
În mod concret, atacurile electronice sunt menite să-i determine pe piloți să creadă că trebuie să evite obstacole care, în realitate, nu există.
În sistemele de navigație ale aeronavelor apar astfel de obstacole, ce influențează timpii de zbor, iar piloții trebuie să facă verificări manuale pentru a stabili care este situația reală.
Mii de avioane afectate de bruiajul Rusiei în ultimele 8-9 luni, în Europa
Războiul electronic al Rusiei a afectat 2.309 de zboruri Ryanair și 1.368 de avioane Wizz Air în ultimele opt luni, calculate de la sfârșitul lunii martie anul curent.
De asemenea, au fost afectate aproximativ 82 de zboruri British Airways, șapte curse Jet2.com, patru zboruri EasyJet și șapte operate de TUI, potrivit publicației Daily Mail.
Zonele cu niveluri medii sau ridicate de bruiaj în ultima lună includ Polonia, Estonia, Letonia, Finlanda, Bulgaria, România, Turcia și Cipru.
Ziarul britanic The Mirror a descoperit că există și alte zone în Orientul Mijlociu și Caucaz, în care bruiajul rușilor este activ.
Bruiajul în spațiul aerian al României se manifestă până în zona Sibiului
Și avioanele care tranzitează spațiul aerian al României sunt afectate.
Ar fi vorba de circa 7-8 curse de linie care suferă, zilnic, consecințele acțiunilor rusești.
Surse citate de Antena 3 CNN arată că bruiajul începe undeva în zona capitalei turce Ankara și se manifestă pe tot parcursul de la intrarea în spațiul aerian românesc, până în zona Sibiului.
"Simptomele" constau în semnalarea unor obstacole inexistente și în neconcordanțe între timpul de la bordul aeronavei și timpul măsurat la sol.