Antena 3 CNN Externe Rusia si Ucraina, primele discuții cu privire la negocierile de pace

Rusia si Ucraina, primele discuții cu privire la negocierile de pace

Ucraina vrea pace și este pregătită pentru discuții cu Rusia, inclusiv cu privire la statutul neutru în ceea ce privește NATO, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. De cealaltă parte, Rusia transmite că gata să trimită o delegație la Minsk pentru discuții cu Ucraina.

Rusia si Ucraina, primele discuții cu privire la negocierile de pace
Sursa foto: Colaj/ Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    25 Feb 2022   •   18:12

Rusia este gata să trimită o delegație în capitala Belarusului, Minsk, pentru discuții cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după ce Moscova a lansat o invazie masivă a vecinului său din sud.

Peskov a declarat agențiilor de presă ruse că Rusia este dispusă să trimită o delegație care să includă oficiali din ministerul de externe și al apărării.

Ucraina a declarat că este dispusă să discute despre declararea ca neutră. Peskov a spus că demilitarizarea ar trebui să fie o parte esențială a acestui lucru.

”Dacă sunt posibile discuții, ar trebui să aibă loc. Dacă la Moscova ei spun că vor să poarte discuții, inclusiv despre statutul neutru, nu ne este frică de acest lucru. Putem vorbi și despre asta”, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak printr-un mesaj text, scrie Reuters.

”Pregătirea noastră pentru dialog face parte din urmărirea noastră persistentă către pace”, a adăugat.

În prezent, Ucraina nu face parte din NATO sau din Uniunea Europeană, deși dorește să se alăture ambelor, acestu lucru fiind principala problemă a Moscovei.

După ce protestele pro-democrație au răsturnat un președinte ucrainean aliat cu Rusia, în 2014, Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Marea Neagră și a continuat să sprijine rebelii care luptau cu trupele guvernamentale în estul țării.

Șapte ani mai târziu, președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina din aer, mare și uscat joi, iar trupele sale înaintau vineri spre capitala Kiev.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina discutii negocieri pace
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close