Antena 3 CNN Externe Rusia, Ucraina și Turcia au creat un canal de comunicare de urgență pentru exportul de cereale

Rusia, Ucraina și Turcia au creat un canal de comunicare de urgență pentru exportul de cereale

Rusia, Ucraina și Turcia au format un canal de comunicare de urgență prin ministerele apărării cu privire la exportul de cereale din porturile ucrainene. Acest lucru a fost raportat miercuri de postul turc de televiziune TRT.

Rusia, Ucraina și Turcia au creat un canal de comunicare de urgență pentru exportul de cereale
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Iun 2022   •   20:00

Țările își vor desemna reprezentanții cu gradul de generali pentru a desfășura activitatea acestui canal. Cu ajutorul acestuia vor fi discutate mai detaliat problemele exportului de cereale.

"Desfășurăm negocieri intense atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Ambele părți au preocupări și lucrăm pentru a elimina aceste preocupări. Mizăm pe asta", a declarat ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar.

Problema creării unui „coridor de cereale” a fost discutată pe 8 iunie în cadrul discuțiilor de la Ankara de către miniștrii de externe rus și turc, Serghei Lavrov și Mevlut Cavusoglu.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme că Moscova va garanta trecerea nestingherită a navelor care transportă cereale ucrainene dacă Kievul își va curăța porturile de mine și ar putea asigura exportul de mărfuri prin porturile controlate de Rusia, precum Berdiansk și Mariupol.

El a reamintit că problemele de pe piața mondială a alimentelor au început în februarie 2020 și a numit declarațiile despre presupusa blocare a cerealelor de către Rusia în porturile ucrainene drept minciuni, potrivit TASS.

Autoritățile turce au raportat că ar putea oferi garanții de securitate pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene prin Marea Neagră. Canalul TRT TV a raportat săptămâna trecută, citând surse din administrația președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, că mecanismul de implementare a foii de parcurs pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene este gata în proporție de 80-90% și, la atingerea acordurilor relevante, poate fi lansat ca cât de curând posibil.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close