Antena 3 CNN Externe Rușii au ”invadat” și televiziunea din Italia: dezbateri aprinse în țară. Autoritățile au deschis o anchetă pentru dezinformare

Rușii au ”invadat” și televiziunea din Italia: dezbateri aprinse în țară. Autoritățile au deschis o anchetă pentru dezinformare

O comisie parlamentară italiană a deschis o anchetă privind dezinformarea la televiziune, pe fondul unei dezbateri aprinse asupra apariției frecvente a oaspeților ruși la programele de știri ale țării în timpul războiului din Ucraina.

Rușii au ”invadat” și televiziunea din Italia: dezbateri aprinse în țară. Autoritățile au deschis o anchetă pentru dezinformare
Sursa foto: Twitter/ Rula Jebreal
de Cerasela Stafie    |    05 Mai 2022   •   17:20

Comisia parlamentară pentru Securitatea Republicii (Copasir), care supraveghează serviciile de informații, a declarat miercuri că i-a convocat pe șefii rețelei de televiziune de stat din Italia, ai agenției de securitate de stat și ai organelor de supraveghere a comunicațiilor. Autoritățile au transmis că analizează ”activitatea de interferență străină și de dezinformare... cu referire în special la conflictul dintre Rusia și Ucraina”.

Prim-ministrul Mario Draghi a adoptat o atitudine dură cu privire la Moscova, după invadarea Ucrainei din 24 februarie, dar sondajele de opinie arată că în Italia - spre deosebire de celelalte state europene ale G7, Marea Britanie, Franța și Germania - există puțin sprijin public pentru trimiterea de arme către Ucraina. 

De asemenea, radiodifuzorul public italian RAI și cele patru canale private principale ale sale găzduiesc în mod regulat jurnalişti ruși la talk-show-uri, pentru a dezbate cu omologii lor italieni despre război, o abordare care a accentuat diviziunile în țară. În timp ce unii comentatori spun că este corect să se audă ambele părți ale conflictului, alții condamnă acordarea de spațiu a ceea ce ei numesc ”propagandiști” ruși, scrie Reuters.

Disputa s-a intensificat încă de duminică, când ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ales canalul privat italian Rete 4 pentru a acorda un prim interviu unei rețele de televiziune europeană de la începutul invaziei. Criticii au spus că intervievatorul nu a reușit să-l provoace sau să-l întrerupă suficient pe Lavrov.

Unii au spus că ministrul rus nu ar fi trebuit să fie intervievat deloc. Draghi însuși a intervenit în dezbaterea de a doua zi, spunând că interviul ”nu a fost prea bun”.

Unii experți și critici au început să refuze să participe la talk-show-uri în semn de protest față de invitațiile acordate a ceea ce ei definesc drept propagandă rusă. Nathalie Tocci, șefa Institutului pentru Afaceri Internaționale din Italia, a refuzat marți să apară într-un program, deoarece o colegă invitată era de la ministerul rus al apărării, spunând că ”nu este dispusă să devină complice la dezinformare”.

Pe de altă parte, Lucio Caracciolo, unul dintre cei mai importanți experți în geopolitică ai Italiei și fondatorul Limes, un respectat jurnal de afaceri mondiale, continuă să facă apariții zilnice în talk-show pe canalul privat La7. El a definit ancheta Copasir drept ”o glumă”, spunând ”dacă vrem să o luăm în serios, ar trebui să credem că vor să înființeze un Minister al Adevărului”.

Moscova spune că mass-media occidentală a oferit o narațiune excesiv de parțială a războiului. Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o ”operațiune specială” de dezarmare a Ucrainei. Kievul și Occidentul spun că războiul este un act de agresiune neprovocat.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close