Antena 3 CNN Externe Secretarul general al ONU, António Guterres, în vizită în Republica Moldova: ”Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului”

Secretarul general al ONU, António Guterres, în vizită în Republica Moldova: ”Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat luni, în timpul unei vizite oficiale în Republica Moldova că este ”îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului Rusiei din Ucraina”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, în vizită în Republica Moldova: ”Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului”
Sursa foto: Știri.md
de Cerasela Stafie    |    09 Mai 2022   •   22:55

El a subliniat că consecințele escaladării sunt ”prea înspăimântătoare pentru a fi luate în considerare”, transmite Associated Press.

Guterres, care a sosit luni în capitala Moldovei, Chișinău, a declarat, într-o conferință de presă comună cu premierul Natalia Gavriliță, că impactul războiului Rusiei în Ucraina vecină ”este profund și de anvergură”.

Vizita șefului ONU în Moldova, una dintre cele mai sărace țări ale Europei, care are o populație de aproximativ 2,6 milioane de oameni, vine după o serie de incidente îngrijorătoare, care a zguduit regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, Transnistria, și i-a pus pe oficialii de la Chișinău în stare de alertă. 

La sfârșitul lunii aprilie, trei bărbați au lansat grenade la biroul de securitate de stat din regiune, iar două antene mari de transmisie au fost doborâte o zi mai târziu.Vineri, poliția din Transnistria a declarat că dispozitive explozive au fost aruncate dintr-o dronă, lăsând cratere de un metru adâncime în apropierea unui sat.

În incidente nu au fost înregistrate victime.

”Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina, ” a spus Guterres. Suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova ”nu trebuie să fie amenințate sau subminate”, a adăugat el.

Transnistria, o mică fâșie de pământ cu o populație de aproximativ 470.000 de locuitori, se află sub controlul autorităților separatiste încă de la războiul din 1992 cu Moldova. Rusia are aproximativ 1.500 de militari în regiunea separatistă, aparent ca forțe de menținere a păcii.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close