Antena 3 CNN Externe Şeful misiunii ONU în Siria: Ambele tabere siriene ucid civili

Şeful misiunii ONU în Siria: Ambele tabere siriene ucid civili

Şeful misiunii ONU în Siria: Ambele tabere siriene ucid civili
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    19 Aug 2012   •   16:04

Şeful misiunii de observatori a ONU la Damasc, generalul Babacar Gaye, a acuzat sâmbătă atât armata siriană, cât şi combatanţii rebeli că nu asigură protecţia civililor în Siria, unde luptele şi bombardamentele provoacă zeci de morţi zilnic.

"Cele două părţi au obligaţia, în cadrul dreptului umanitar internaţional, să se asigure că civilii sunt protejaţi. Aceste obligaţii nu au fost respectate", a declarat şeful UNSMIS care îşi încheie duminică mandatul în Siria, potrivit AFP.

Declaraţia lui vine la două zile după decizia aşteptată a Consiliului de Securitate de a nu prelungi misiunea observatorilor trimisă în aprilie şi al cărei mandat se încheie duminică la miezul nopţii.

Echipa ONU, care a avut până la 300 de observatori militari, a fost mobilizată în cadrul planului de pace în şase puncte al fostului mediator internaţional pentru Siria, Kofi Annan.

Intensificarea violenţelor a determinat, în iunie, suspendarea operaţiunii observatorilor, dintre care mulţi au părăsit ţara.

Secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a anunţat vineri numirea diplomatului algerian Lakhdar Brahimi pentru a-i succeda lui Kofi Annan în funcţia de mediator al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, în timp ce comunitatea internaţională rămâne divizată în privinţa conflictului.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, peste 23.000 de persoane au murit în cele 17 luni de conflict în Siria, unde o mişcare de opoziţie paşnică s-a transformat treptat în insurecţie armată.



×
Subiecte în articol: Siria morti bombardamente
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close