Antena 3 CNN Externe Şeful opoziţiei siriene cere ca al-Assad să fie judecat şi propune un guvern de tranziţie

Şeful opoziţiei siriene cere ca al-Assad să fie judecat şi propune un guvern de tranziţie

Şeful opoziţiei siriene cere ca al-Assad să fie judecat şi propune un guvern de tranziţie
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    29 Iul 2012   •   08:34

Preşedintele Bashar al-Assad ar trebui judecat pentru "masacrarea" sirienilor, iar ţările "prietene" să-şi înarmeze rebelii, este de părere şeful opoziţiei siriene aflat în exil.

"Ne aşteptăm de la fraţi şi prieteni la sprijinirea Armatei siriene de eliberare (ASL), la un sprijin calitativ. Vrem arme care să ne permită să oprim tancurile şi avioanele de luptă ale armatei regulate. (...) Sunt comise masacre. Noi credem că Bashar al-Assad ar trebui judecat. El este un criminal şi nu ar trebui sa îi fie acordat refugiu", a declarat Abdel Basset Sayda, preşedinte al Consiliului Naţional Sirian (CNS), principalul grup de opoziţie, potrivit AFP.

În tot acest timp, în timp ce armata ia cu asalt Alep, al doilea oraş al Siriei.

"Exemplul yemenit nu poate fi aplicat în Siria", a adăugat el, referindu-se la amnistia acordată preşedintelui Yemenului Ali Abdallah Saleh după ce a plecat de la putere, după un an de revoltă populară.

Sayda a anunţat de asemenea că va discuta cu grupurile rebele prezente pe teren despre un guvern de tranziţie care să fie condus de o personalitate angajată în revoltă de la declanşarea ei.

"Studiem ideea (unui guvern de tranziţie - n.r.) şi vom contacta toate forţele pe teren în Siria", a adăugat Abdel Basset Sayda.

Acest guvern trebuie să fie condus de "o personalitate patriotică, sinceră, de consens şi angajată în favoarea obiectivelor revoluţiei siriene de la declanşarea ei", a spus el.

Luptele aproape au încetat sâmbătă seară la Alep, unde trupele regimului au lansat în zori o ofensivă pentru a-i respinge pe rebeli, dar al doilea oraş al Siriei, miză crucială a conflictului, continua să fie bombardat de armată.



×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad Siria Alep
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close