Antena 3 CNN Externe Separatiștii din Republica Moldova critică Uniunea Europeană și acuză Kievul, pe măsură ce tensiunile cresc în zonă

Separatiștii din Republica Moldova critică Uniunea Europeană și acuză Kievul, pe măsură ce tensiunile cresc în zonă

Regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei a criticat miercuri Uniunea Europeană pentru că a promis ajutor militar Chișinăului. Totodată, pe măsură ce tensiunile cresc în zonă, Kievul a fost acuzat de împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Separatiștii din Republica Moldova critică Uniunea Europeană și acuză Kievul, pe măsură ce tensiunile cresc în zonă
Sursa foto: Twitter/The Jerusalem Post
de Cerasela Stafie    |    04 Mai 2022   •   22:24

În ultimele zile, temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul militar de la granița sa au crescut. Separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană au avertizat despre pericolul unei escalade ulterioare după ceea ce a descris drept o săptămână de atacuri teroriste, pe care le-au pus pe seama Kievului.

”Situația este alarmantă pentru că Transnistria a suferit atacuri teroriste”, a declarat, pentru Reuters, Vitali Ignatiev, ministrul de externe al administrației regiunii autodeclarate separatiste Transnistria, într-un interviu prin link video de la biroul său din Tiraspol, capitala regiunii.

El a repetat acuzațiile anterioare ale separatiștilor că Ucraina s-a aflat în spatele incidentelor raportate încă de săptămâna trecută și a spus că o altă dronă din Ucraina înarmată cu explozibili a fost doborâtă marți.

"Sincer, nu văd niciun motiv pentru care partea ucraineană ar folosi astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu amenință Ucraina", a spus el. ”Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut pașnici”.

Moldova se confruntă de 30 de ani cu un conflict separatist nerezolvat. Un contingent de forțe ruse de menținere a păcii are sediul în regiune, care se întinde pe cea mai mare parte a graniței cu Ucraina.

Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a susținut ferm Kievul de la invazia rusă, iar pe 3 martie, la o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina, Chișinăul a depus o cerere oficială de aderare la UE.

Charles Michel, șeful Consiliului statelor membre al UE, a vizitat miercuri Chișinăul în semn de solidaritate, spunând că blocul ia în considerare un ajutor militar suplimentar pentru a sprijini Chișinăul. El nu a oferit detalii, dar Chișinăul a spus că ajutorul pe care îl caută nu este letal.

”Desigur, astfel de declarații, astfel de acțiuni nu sporesc calmul, ci dimpotrivă contribuie la tensiune și interferează cu normalizarea situației”, a spus Ignatiev, referindu-se la promisiunea lui Michel de ajutor militar.

Separatiștii au respins cererea Reuters pentru permisiunea de a raporta din Transnistria, spunând că toate acreditările pentru jurnalişti străini au fost oprite în urma atacurilor de săptămâna trecută. Întrebat dacă ar putea exclude posibilitatea ca Rusia să-și folosească baza militară din Transnistria pentru a ataca Ucraina, Ignatiev a spus că nu poate vorbi în numele Moscovei.

Totuși, el s-a distanțat de remarcile unui general rus, care a spus luna trecută că unul dintre scopurile războiului Moscovei este acela de a ocupa teritoriul ucrainean pentru a se lega de Transnistria: ”cred că în aceste circumstanțe dificile, este important să fii extrem de atent în declarații. Și chiar mai atent în acțiuni".

Ignatiev a condamnat cererea Moldovei de a adera la UE ca fiind ”detașată de realitate” și a spus că aceasta va crea un risc suplimentar de reapariție a ostilităților, deoarece Chișinăul a luat decizia ”unilateral”.

”Moldova și Transnistria se află într-o stare de conflict nerezolvat... Un conflict nerezolvat înseamnă probabil că Moldova trebuie să rezolve mai întâi conflictul și apoi să-și decidă viitorul politic”, a spus el.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri că nu vede o amenințare „iminentă”, dar că țara este totuși pregătită pentru posibilitatea unor scenarii ”pesimiste” în zilele următoare.

×
Subiecte în articol: Transnistria Ucraina Rusia
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close