Antena 3 CNN Externe Rusia, anunț tranșant cu privire la folosirea armelor nucleare în Ucraina

Rusia, anunț tranșant cu privire la folosirea armelor nucleare în Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut anunțul cel mai lipsit de echivoc legat de perspectiva ca Moscova să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.

Rusia, anunț tranșant cu privire la folosirea armelor nucleare în Ucraina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Apr 2022   •   15:57

Într-un interviu pentru postul TV India Today, Lavrov a spus că țara sa nu va recurge la astfel de arme în conflictul cu vecinul său vestic, pe care l-a invadat în data de 24 februarie.

"Doar arme convenționale", a precizat ministrul rus.

Până la această declarație, Moscova a folosit un discurs ambiguu, făcând trimitere la doctrina nucleară a țării, care spune că astfel de mijloace de distrugere în masă vor fi folosite în cazul unei amenințări existențiale la adresa Rusiei.

Însuși Lavrov a făcut trimitere la această doctrină în trecutul recent.

De asemenea, mai multe personalități guvernamentale ruse au semnalat că țara ar fi dispusă să recurgă la arme nucleare în anumite circumstanțe.

La începutul războiului, Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie plasate în alertă maximă

Lavrov: "Războiul intră într-o nouă fază"

Lavrov mai spus în interviul pentru India Today că, odată cu ofensiva Rusiei concentrată acum asupra estului Ucrainei, războiul intră într-o nouă fază.

"Operațiunea din estul Ucrainei are ca scop, așa cum a fost anunțat de la bun început, eliberarea completă a republicilor Donețk și Lugansk. Și această operațiune va continua.

Începe o altă etapă și sunt sigur că acesta va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale", a estimat el.

Bombardamente intense efectuate de ruși la uzina Azovstal

Oficialii ai Kievului au declarat, marți, că forțele ruse au început să bombardeze fabrica Azovstal din orașul asediat Mariupol, unde apărătorii ucraineni și un număr neprecizat de civili sunt prinși în încercuire.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că forțele ruse nu bombardează la Azovstal doar din aer, ci folosesc artilerie și tancuri în "atacurile haotice asupra zonei rezidențiale din districtul Livoberejnîi".

Andriușcenko nu se află în Mariupol, dar păstrează legătura cu cei rămași în oraș.

CNN, care menționează că nu poate confirma în mod independent localizarea atacurilor rusești, precizează că presa rusă a difuzat imagini cu bombardamentele de la Azovstal.

Armata rusă le-a cerut apărătorilor de la uzină să se predea până marți, la ora 12 însă ultimatumul a expirat fără ca forțele ucrainene să depună armele. 

Liudmila Denisova, responsabil pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, a declarat că aproximativ 1.000 de civili, inclusiv copii, se află în subsolul uzinei metalurgice, un număr care este similar celui estimat de unitățile care apără obiectivul.

CNN nu a putut verifica independent această informație.

Mariupol a fost bombardat și asediat fără încetare încă de la începutul invaziei ruse.

Potrivit estimărilor ucrainene, orașul este distrus în proporție de peste 90%.

Foto interior: imagine din satelit a uzinelor Azovstal, realizată de compania Maxar, care surprinde situația acestui obiectiv în data de 9 aprilie 2022

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov arme nucleare Ucraina Rusia
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close