Antena 3 CNN Externe Serghei Lavrov a dezvăluit care sunt planurile de viitor ale Moscovei și care este legătura lor cu China

Serghei Lavrov a dezvăluit care sunt planurile de viitor ale Moscovei și care este legătura lor cu China

Ministrul de externe al Rusiei a dezvăluit ce planuri de viitor are Moscova, în contextul sancțiunilor impuse de Occident, dar a spus și ce rol ar juca China în această poveste.

Serghei Lavrov a dezvăluit care sunt planurile de viitor ale Moscovei și care este legătura lor cu China
Sursa foto: Hepta / Sputnik / Ilya Pitalev
de Cerasela Stafie    |    24 Mai 2022   •   09:17

Serghei Lavrov, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri la un eveniment de la Moscova, a spus că țările occidentale au îmbrățișat ”rusofobia” de când Rusia a invadat Ucraina. Kremlinul se va concentra pe dezvoltarea relațiilor cu China, deși va lua în considerare ofertele din vest pentru a restabili relațiile. 

”Dacă ei (n.r. - vestul) vor să ofere ceva în ceea ce privește reluarea relațiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a spus Lavrov, potrivit unei transcrieri de pe site-ul ministerului de externe, scrie The Guardian.

Lavrov s-a arătat nemulțumit față de atitudinea țărilor occidentale, despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relațiilor internaționale în detrimentul Rusiei.

”Trebuie să încetăm să fim dependenți în vreun fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanță critică pentru securitate, economie sau sfera socială a patriei noastre.”

Ministrul rus de Externe a spus că obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China: ”acum că Occidentul a luat o „poziție a dictatorului”, legăturile noastre economice cu China vor crește și mai repede. Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o șansă de a dezvolta estul îndepărtat și estul Siberiei”.

China, a spus el, avea tehnologii de informare și comunicații ”care nu sunt în niciun fel inferioare vestului. Vor asigura beneficii reciproce.”

Oficialul rus a mai subliniat că Rusia se va baza ”numai pe noi înșine și pe țările care s-au dovedit a fi de încredere și nu „dansează pe muzica altcuiva”. Dacă țările occidentale se răzgândesc și propun o formă de cooperare, atunci putem decide.”

”Acum, centrul dezvoltării mondiale s-a mutat în Eurasia. În acest moment, avem cea mai extinsă rețea de parteneriate din regiunea Eurasiatică. Trebuie să ne bazăm pe ei în dezvoltarea ulterioară a țării noastre, a capacităților sale de transport, tranzit și logistică. Sunt convins că aceasta este calea corectă. Partenerii noștri occidentali au dovedit, și nu pentru prima dată, că sunt incapabili de a negocia”, a precizat Lavrov, vorbind cu agenția de presă rusă RIA Novosti.

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov planuri Rusia China
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close