Antena 3 CNN Externe Siria a oferit garanţii Rusiei că arsenalul său chimic este în siguranţă

Siria a oferit garanţii Rusiei că arsenalul său chimic este în siguranţă

Siria a oferit garanţii Rusiei că arsenalul său chimic este în siguranţă
25 Iul 2012   •   17:56

Regimul Bashar Al-Assad a oferit garanţii ferme Rusiei că armele chimice pe care le deţine sunt în siguranţă, anunţă adjunctul ministrului rus de Externe, Ghenadi Gatilov, citat de AFP.
   
"Am primit garanţii ferme din partea Damascului că securitatea arsenalului chimic este asigurată în totalitate", a declarat Gatilov într-un interviu acordat Itar-Tass.
   
Moscova a avertizat Damascul că aceste arme riscă să ajungă sub controlul forţelor opoziţiei.
   
Marţi, Rusia reamintea Siriei că a ratificat Protocolul de la Geneva, din 1925, care interzice utilizarea de arme chimice, după ce regimul Bashar Al-Assad a ameninţat că ar putea folosi astfel de armament în cazul unei agresiuni militare externe. "Dorim să subliniem că Siria s-a alăturat, în 1968, semnând Protocolul de la Geneva din 1925, care interzice utilizarea de gaze toxice sau alte tipuri de armament de acest fel", a comunicat Ministerul rus de Externe, îndemnând regimul de la Damasc să respecte angajamentele internaţionale.
   
"Rusia a urmărit cu atenţie declaraţiile reprezentantului Ministerului sirian de Externe în conferinţa de presă din 23 iulie, privind posibila utilizare a armelor chimice în cazul unei agresiuni externe", precizează diplomaţia rusă. "Partea rusă porneşte de la principiul că autorităţile siriene vor continua să se conformeze cu stricteţe angajamentelor internaţionale", precizează diplomaţia rusă.
   
Regimul sirian a recunoscut că deţine arme chimice, precizând că acestea nu vor fi utilizate împotriva populaţiei civile, ci doar în cazul unei intervenţii militare occidentale.

×
Subiecte în articol: Siria
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close