Antena 3 CNN Externe Siria: Adunarea Generală a ONU îi va cere lui Assad să demisioneze

Siria: Adunarea Generală a ONU îi va cere lui Assad să demisioneze

Siria: Adunarea Generală a ONU îi va cere lui Assad să demisioneze
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    02 Aug 2012   •   09:32

Mai multe ţări arabe au prezentat miercuri o rezoluţie simbolică a Adunării Generale a ONU care cere preşedintelui sirian Bashar al-Assad să demisioneze şi să predea puterea unui guvern de tranziţie, informează Associated Press.

De asemenea, în document se mai solicită ca armata siriană să oprească bombardamentele şi atacurile de elicoptere şi să se retragă în cazărmi. Un vot este stabilit pentru vineri dimineaţă.

Proiectul de rezoluţie ce a circulat până miercuri dă o lovitură Rusiei şi Chinei "deplângând eşecul Consiliului de Securitate" de a acţiona. Moscova şi Beijingul s-au folosit de dreptul lor de veto în Consiliu, care este mai mic dar mai puternic, pentru a opri rezoluţiile ce ar fi deschis uşa de sancţiuni contra Siriei.

În timp ce Adunarea Generală a celor 193 de membri nu are niciun mecanism legal pentru aplicarea unei rezoluţii, un vot copleşitor ar putea avea putere morală şi simbolică, potrivit Agerpres. Votarea se face prin majoritate simpla şi nu exista niciun drept de veto.

ONU a raportat miercuri o escaladare semnificativă în războiul civil din Siria, în timp ce armata se foloseşte de avioane militare pentru a trage în combatanţii opoziţiei în a 12-a zi a bătăliei pentru Alep.

Proiectul de rezoluţie a Adunării Generale, redactat de Arabia Saudită şi pentru care au făcut lobby Egiptul şi Bahrain, este o încercare de a ieşi din impasul Consiliului de Securitate.

Franţa, care a preluat miercuri preşedinţia Consiliului de Securitate pentru luna august, a cerut o reuniune la nivel de miniştri de externe ai Consiliului de Securitate pentru a aborda criza siriană.



×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad Siria
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close