Antena 3 CNN Externe Soldaţii kurzi capturaţi în Turcia au fost eliberaţi

Soldaţii kurzi capturaţi în Turcia au fost eliberaţi

Soldaţii kurzi capturaţi în Turcia au fost eliberaţi
04 Noi 2007   •   15:17

Cei opt soldaţi capturaţi de rebelii kurzi pe 21 octombrie, în sud-estul Turciei au fost eliberaţi duminică dimineaţă şi au ajuns în siguranţă acasă. Eliberarea lor survine la scurt timp după închiderea birourilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan, din trei oraşe kurde irakiene. În pofida progreselor în cooperarea cu autorităţile de la Bagdad, Ankara avertizează că o intervenţie militară în nordul Irakului este în continuare posibilă.

Cei opt militari fuseseră capturaţi în cursul unui atac PKK asupra unui punct militar situat pe teritoriul Turciei, în apropiere de graniţa cu Irakul, soldat şi cu moartea a 12 soldaţi. Statul Major al armatei turce a anunţat că, în confruntările care au urmat atacului, au fost ucişi 34 de rebeli.

La graniţa turco-irakiană, situaţia rămâne pe muchie de cuţit. Irakul a făcut în ultimele zile progrese importante, în cooperarea cu autorităţile de la Ankara, împotriva rebelilor PKK. Premierul irakian Nuri al-Maliki, aflat la Istanbul, a promis „măsuri puternice” împotriva militanilor kurzi. Partidul desfăşoară acţiuni de gherilă în Turcia şi este considerat „mişcare teroristă” de Statele Unite şi Uniunea Europeană, dar, potrivit guvernului turc, îşi găseşte sprijin în Kurdistanul irakian. Conducerea autonomă a kurzilor din Irak a închis sâmbătă birourile unei formaţiuni locale asociate cu PKK şi s-a angajat să elimine „sprijinul logistic” pentru rebelii din Turcia. Demnitarii turci spun că aceste măsuri „nu aduc nimic nou”, şi că opţiunea militară împotriva militanţilor PKK rămâne deschisă.

Antena 3

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close