Statele Unite bombardează obiective ale Statului Islamic din Irak

de S.T.    |    08 Aug 2014   •   16:28
Statele Unite bombardează obiective ale Statului Islamic din Irak Foto: Intact Images/EPA

Statele Unite au bombardat obiective ale artileriei Statului Islamic din Irak, care ameninţau personalul american din Erbil, în Kurdistanul irakian, a anunţat vineri Pentagonul, citat de AFP.

"Avioane militare americane lansează atacuri asupra artileriei Statului Islamic. Artileria a fost utilizată împotriva forţelor kurde care apără Erbil, în apropierea personalului american", a declarat pe Twitter amiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Ulterior, Pentagonul a precizat că două bombardiere americane de tip F/A 18 au lansat bombe de 250 de kilograme asupra unui obiectiv al artileriei mobile a Statului Islamic în Irak.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat joi că a autorizat atacuri militare ţintite în Irak pentru a proteja personalul american aflat la faţa locului şi i-a avertizat pe jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) că vor fi vizaţi dacă avansează către Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan.

"Am autorizat atacuri ţintite, în caz de necesitate, pentru a ajuta forţele irakiene, care luptă pentru (...) a-i proteja pe civilii ce sunt blocaţi", a declarat Obama, la Casa Albă.

Cu toate acestea, Obama a dat asigurări că nu va permite ca Statele Unite să se implice "într-un alt război în Irak", reiterând că nu intenţionează să trimită trupe la sol, după doi ani şi jumătate de la retragerea militarilor americani din Irak.

Statele Unite au paraşutat joi hrană şi apă pentru "mii de irakieni" ameninţaţi de SI la Sinjar, un bastion al minorităţii Yezidi. Populaţiile alungate în ultimele zile sunt blocate, fără apă sau hrană, în munţi.

x close