Antena 3 CNN Externe Statul Islamic distruge vestigii vechi de mii de ani

Statul Islamic distruge vestigii vechi de mii de ani

Statul Islamic distruge vestigii vechi de mii de ani
31 Aug 2015   •   00:24

Gruparea extremistă Statul Islamic a distrus o parte dintr-un templu antic în orașul Palmira din Siria, a anunțat duminică un ONG de monitorizare a conflictului, informează Agerpres.

Militanții au distrus o parte din Templul lui Bel, ridicat de romani în acest oraș situat în deșertul din centrul țării, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Acesta este al doilea templu din Palmira vizat de Statul Islamic în această lună. Gruparea a aruncat în aer templul antic Baal Shamin la 25 august, un act calificat de UNESCO, agenția culturală a ONU, drept crimă de război având ca țintă ștergerea unui simbol al patrimoniului cultural diversificat al Siriei, amintește Reuters.

Nu se cunoaște amploarea distrugerilor la Templul lui Bel, a declarat Observatorul, citând contactele sale pe teren.

Activiști pe social media au anunțat de asemenea distrugerea templului, una dintre cele mai importante structuri antice din Palmira.

Statul Islamic a cucerit Palmira în mai de la forțele guvernamentale într-o ofensivă fulger și controlează strâns toate comunicațiile în oraș, potrivit activiștilor.

Gruparea, care a proclamat un califat în teritoriile cucerite în Siria și Irak, a demolat în mod regulat monumente pe care le consideră profanatoare și a comis crime în masă.

În această lună, gruparea a decapitat un arheolog sirian în vârstă de 82 de ani care avea grijă de ruinele din Palmira de patru decenii și i-a spânzurat trupul în public, potrivit șefului pentru antichități al Siriei, mai amintește Reuters.

×
Subiecte în articol: statul islamic Siria
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close