Antena 3 CNN Externe Statul Islamic, în fața anihilării în Siria

Statul Islamic, în fața anihilării în Siria

Statul Islamic, în fața anihilării în Siria
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Noi 2017   •   21:43

Trupele regimului şi aliaţii lor au încercuit total miercuri gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) în ultimul oraş pe care încă îl controlează în Siria, ţară devastată de război, transmite AFP. 

Potrivit agenţiei oficiale Sana, armata, ajutată de aliaţii săi, a preluat controlul mai multor zone din jurul oraşului Bukamal, în provincia Deir Ezzor (est), la frontiera cu Irak. 

"Unităţile armatei siriene şi forţele aliate au încercuit complet cuiburile de terorişti din Bukamal şi au intensificat operaţiunile pentru a-i elimina din oraş", a indicat agenţia citată de AFP. 

După ce au pierdut teren în provincia Deir Ezzor în faţa ofensivei regimului şi, separat, în urma unui atac al coaliţiei arabo-kurde, jihadiştii s-au regrupat în Bukamal, în apropierea frontierei irakiene. 

De la începutul lui noiembrie, SI a pierdut oraşul Deir Ezzor, capitala provinciei cu acelaşi nume şi ultimul mare oraş aflat sub controlul grupării în Siria, dar şi în Irakul vecin. Localitatea a fost recucerită de regim cu sprijinul crucial al aliaţilor rus, iranian şi al Hezbollahului libanez. 

Deşi Bukamal este un oraş mai mic decât Deir Ezzor, recucerirea sa ar deposeda SI de ultima zonă urbană a "califatului" său, autoproclamat în 2014 în vastele teritorii cucerite rapid între Irak şi Siria, iar acum prăbuşit. 

Susţinute în ultimele săptămâni de raiduri intense ale aviaţiei militare ruse, trupele siriene au avansat spre Bukamal din sud şi din vest, iar din est, de cealaltă parte a frontierei, forţele irakiene au constrâns SI într-o zonă de graniţă. 

"Înaintarea în direcţia Bukamal a avut loc după ce trupele şi aliaţii lor, precum şi forţele irakiene s-au întâlnit la frontiera dintre cele două ţări", conform Sana. 

SI a cucerit aproape complet Deir Ezzor şi provincia sa bogată în petrol în 2014, profitând de haosul provocat de războiul din Siria, declanşat în 2011 odată cu reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie. 

SI nu mai controlează în prezent decât câteva sate şi mici localităţi şi cel puţin un câmp petrolier în provincia Deir Ezzor, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 

În ultimele luni, SI a suferit înfrângere după înfrângere în Siria, dar şi în Irak, ţară unde nu le rămâne forţelor irakiene decât să recucerească localitatea Rawa şi împrejurimile din deşert în provincia vestică Al-Anbar, la graniţa cu Siria, pentru a-i elimina total pe jihadişti. 

În ciuda pierderilor, SI reuşeşte să lovească prin atentate sângeroase. 

Sâmbătă, cel puţin 75 de civili au fost ucişi într-un atentat cu maşină-capcană comis de gruparea jihadistă în provincia Deir Ezzor. 

Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 330.000 de morţi şi a împins spre exil milioane de sirieni. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: statul islamic Siria
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close