Antena 3 CNN Externe SUA acuză Rusia că ține "ostatică" aprovizionarea cu alimente pentru milioane de oameni”

SUA acuză Rusia că ține "ostatică" aprovizionarea cu alimente pentru milioane de oameni”

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat joi Rusia că foloseşte alimentele ca armă în Ucraina, ţinând "ostatică" aprovizionarea cu alimente nu doar pentru milioane de ucraineni, ci şi pentru milioane de oameni din întreaga lume care se bazează pe exporturile ucrainene.

SUA acuză Rusia că ține "ostatică" aprovizionarea cu alimente pentru milioane de oameni”
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    19 Mai 2022   •   22:22

Adresându-se Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, Blinken a făcut apel la Rusia să înceteze să mai blocheze porturile ucrainene.  "Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va ajuta la realizarea a ceea ce invazia sa nu a reuşit - să frângă spiritul poporului ucrainean", a spus el.

"Aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a altor milioane de oameni din întreaga lume a fost literalmente ţinută ostatică de către armata rusă".

Războiul din Ucraina a făcut ca preţurile globale pentru cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte să crească vertiginos, notează Reuters. Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din livrările globale de grâu.

Ucraina este, de asemenea, un exportator major de porumb, orz, ulei de floareasoarelui şi ulei de rapiţă, în timp ce Rusia şi Belarus - care a susţinut Moscova în războiul din Ucraina - reprezintă peste 40% din exporturile globale de potasă, un nutrient pentru culturi.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că este "absolut fals" că Rusia este de vină pentru o criză alimentară globală care se pregăteşte de mai mulţi ani. El a acuzat Ucraina că reţine navele străine în porturile sale şi că exploatează apele şi a declarat că armata rusă a încercat în mod repetat să deschidă coridoare sigure pentru nave.

Nebenzia a acuzat sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina că au avut un efect de răcire asupra exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte. Blinken a respins afirmaţiile ruseşti potrivit cărora sancţiunile ar fi alimentat criza alimentară.

"Decizia de a înarma alimentele este a Moscovei şi numai a Moscovei", a declarat Blinken, potrivit Mediafax.

"Ca urmare a acţiunilor guvernului rus, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale stau nefolosite în silozurile ucrainene, în timp ce aprovizionarea globală cu alimente scade, iar preţurile cresc vertiginos, ceea ce face ca mai multe persoane din întreaga lume să se confrunte cu insecuritatea alimentară."

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close