Antena 3 CNN Externe SUA cere ajutorul Siriei pentru a dejuca ofensiva al-Qaida

SUA cere ajutorul Siriei pentru a dejuca ofensiva al-Qaida

SUA cere ajutorul Siriei pentru a dejuca ofensiva al-Qaida
Sursa foto: armata SUA
18 Iun 2009   •   11:39

Autorităţile irakiene susţin că militanţii vor lansa atacuri pentru a pretinde victoria pentru retragerea armatei americane din oraşe. Astfel, guvernul de la Bagdad se aşteaptă ca al-Qaida şi insurgenţii să lanseze o serie de atacuri până la data de 30 iunie, când armata SUA va părăsi zona urbană.

O echipă militară americană a fost trimisă în Damasc pentru a cere Siriei să oprească ofensiva gherilei prin impunerea unui control mai strict la graniţa cu Irak, arăta ministrul irakian de externe Hoshyar Zebari pentru The Independent.
?Cred că apropierea americană de Siria va fi judecată mai mult pentru cooperarea lor în Irak, nu în Liban. Este un moment bun pentru a se împăca", declara Zebari.
Comandantul american din Irak, generalul Ray Odierno, a confirmat că armata SUA se va retrage din oraşele irakiene, conform acordului semnat anul trecut.
Deşi circa 133000 de soldaţi rămân în Irak, faptul că aceştia vor pleca până la finele anului 2011 face din acest stat o ţintă pentru statele care doresc să îşi extindă influenţa.
"Scopul echipei militare americane în Damasc este de a cere Siriei să facă mai mult pentru a preveni intrarea luptătorilor străini. Potrivit informaţiilor noastre, al-Qaida, Baathiştii şi toate grupurile armate vor escalada violenţele pentru a demonstra că au obţinut o victorie. Vor să spună că rezistenţa, şi nu premierul Nouri al-Maliki sau acordul guvernului cu americanii, i-a scos pe aceştia din oraş"
Majoritatea luptătorilor străini din Siria ce intră în Irak sunt sinucigaşi cu bombă.

"Al-Qaida a fost practic învinsă. Trebuie să îşi adune forţele pentru un atac sau două, dar asta este tot?, aprecia Zebari .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: al-Qaida armata americana Siria SUA
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close